DA VAM ODMOR NE PRESEDNE: Saveti za odlazak na letovanje u južnu Grčku
Foto: Reuters

OVO MORATE DA ZNATE

DA VAM ODMOR NE PRESEDNE: Saveti za odlazak na letovanje u južnu Grčku

Društvo -

Grčka je decenijama omiljeno mesto za letovanje srpskih državljana. Mediteransku zemlju godišnje poseti 27 miliona turista iz celog sveta, a najomiljenija mesta koja posećuju naši državljani su solunska regija, kao i ostrva poput Krfa, Zakintosa, Lefkade, Skijatosa, Krita i Rodosa.

Poslednjih godina požari su najčešće izbijali u Grčkoj na Peloponezu i u regiji oko Atine, gde naši državljani ne idu tako često. U slučaju da se nađete u situaciji da u vašem odmaralištu dođe do požara, imajte na umu ove savete kako vam odmor ne bi preseo:

Ukoliko idete u područja u kojima je došlo do požara, raspitajte se u svojoj agenciji da li je sve u redu s vašim smeštajem.

Pre puta obavezno pogledajte svoju polisu putnog osiguranja kako biste znali da li možete da računate na nadoknadu štete u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Pratite lokalne medije, koji će prvi upozoriti na opasnost od požara, i obavezno poslušajte lokalne vlasti u slučaju da se naredi evakuacija.

foto: AP

Ako se nađete u vanrednoj situaciji, kontaktirajte sa Ambasadom Srbije na telefon +30210/747-23-60 (konzularno odeljenje), ili s našim konzulatom u Solunu +302310/240-412.

Imajte na umu da 90 odsto žrtava požara ne strada od otvorenog plamena, već od gušenja, najbolja prva pomoć je vlažan peškir kroz koji ćete disati.

Požar nošen vetrom može brzo da promeni pravac i, ako vas vatra blokira tokom evakuacije, napustite vozilo i izbegavajte šumu.

Nemojte se kriti u zatvorenim prostorijama, plaža je najsigurnije utočište u slučaju da pokušavate da se izvučete iz vatrenog obruča, odatle je najlakša evakuacija.

Pokušajte da budete što smireniji, u slučaju panike možete doneti pogrešnu odluku. koja može i druge koštati života.

Koncentrišite se na to da je najvažnije očuvanje života, a ne stvari u apartmanu ili automobila na parkingu koje je već zahvatio požar.

A. P.

OBAVEZNO

- Proverite polisu osiguranja

- Pratite lokalne medije i uputstva nadležnih

- Vlažan peškir može da vam sačuva život

- Ne krijte se u zatvorenim prostorijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track