ALARMANTNO UPOZORENJE DIREKTORKE BATUTA: Situacija sa virusom Zapadnog Nila kao ona 2013. kada je bilo najviše obolelelih
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

loše prognoze

ALARMANTNO UPOZORENJE DIREKTORKE BATUTA: Situacija sa virusom Zapadnog Nila kao ona 2013. kada je bilo najviše obolelelih

Društvo -

Direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da situacija sa virusom Zapadnog Nila podseća na onu iz 2013. godini, kada je bilo najviše obolelelih. U Srbiji je registrovan 41 slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući tri smrtna ishoda, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Jovanović je kazala da su tri osobe koje su preminule starije životne dobi i da su već bile slabog zdravlja. Ona je kazala da je ove godine sezona virusa Zapadnog Nila krenula nešto ranije, a da se ljudima savetuje da ne šetaju u sumrak i svitanje, jer je tada aktivnost komaraca, koji prenose virus najveća, kao i da nose duge rukave i nogavice i koriste zaštitna sredstva protiv komaraca.

Po podacima Instituta, potvrdjeni slučajevi oboljevanja registrovani su u Beogradu (14), kao i u Južnobanatskom (14), Južnobačkom (9), Podunavskom (1), Srednjebanatskom (1) i Sremskom (2) okrugu, a oboleli su starosti od 31 do 84 godine.

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Većina zaraženih osoba (oko 80 odsto) nema nikakve simptome bolesti, oko 20 odsto obolelih ima simptome slične gripu, sa naglom pojhavom telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zhlobovima, umorom, blagim osipom, dok kod manje od jedan odsto ljudi dolazi do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track