ALARMANTNO! MESO FILOVANO HEMIKALIJAMA! Preti kancer iz piletine! Ljudi, pazite šta jedete!
Foto: Foto: Shutterstock

Budite oprezni

ALARMANTNO! MESO FILOVANO HEMIKALIJAMA! Preti kancer iz piletine! Ljudi, pazite šta jedete!

Društvo -

Iako je pileće meso, kao odličan izvor hranljivih sastojaka, idealna laka hrana za leto, stručnjaci upozoravaju da nije sva piletina dobra za jelo.

Posebnu pažnju treba obratiti na brojlere, koji zbog uslova i načina uzgoja mogu biti puni štetnih hemikalija, pa čak i otrovnog arsena, koji kod ljudi može da izazove dijabetes, neurološke poremećaje i rak, upozoravaju svetski nutricionisti.

foto: Profimedia

Pored podsećanja da je piletina bogat izvor proteina, kalcijuma, amino-kiselina, magnezijuma, B vitamina, vitamina A, D, fosfora i gvožda, ukazuju na istraživanja koja su pokazala da čak 97 odsto mesa brojlera sadrži viruse i opasne bakterije, odgovorne za infekcije koje se prenose hranom. Ističe se i da brojler pilići imaju loš imunitet, zbog čega se tretiraju jakim antibioticima, koji ih čine opasnim za ljude, pre svega jer stvaraju neurološke probleme i razvijaju rezistentnost na bakterije.

Da bi industrijsko pile za kratko vreme dobilo na masi, kljuka se hormonima, koji kod ljudi, nakon konzumacije takvog mesa, mogu da izazovu problem s reprodukcijom.

foto: Profimedia

Tehnički direktor Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije Slobodan Stanojević potvrđuje da su razlike u ukusu, hemijskom sastavu i kvalitetu između organske i komercijalne piletine nesporne, ali da to ne znači da su svi brojleri obavezno nezdravi. Opasni su, kako dodaje, oni brojleri kojima su kasno davani antibiotici, pa ih pre klanja nisu izbacili iz organizama.

- Antibiotici uopšte ne smeju biti prisutni u mesu, kao ni arsen, koji može biti sastavni deo nekog leka koji je dat životinji. Zdravstvenu ispravnost piletine nije moguće oceniti golim okom - kaže on.

Stanojević podseća da je sistem kontrole proizvodnje i prerade životinja prepušten vlasnicima farmi, odnosno klanica, što stvara rizik ukoliko neko namerno pravi propuste, a sistemom samokontrole to prikriva.

ŠTETNI EFEKTI BROJLERA

Rizik od raka - Kada se brojler piletina kuva ili griluje na visokim temperaturama, formira se kancerogeni sadržaj koji može povećati rizik od raka. Kod muškaraca naročito postoji rizik od raka prostate.

Bakterije - Meso većine brojlera sadrži bakterije kao što su ševanela putrefacijens A, B i D, pseudomonas fluorescens A, B i D i pseudomonas fragi. Ove bakterije izazivaju brzu kvarljivost mesa.

Nezdrave masti - Piletina brojlera sadrži nezdrave masti, čiji redovan unos može izazvati gojaznost, visok krvni pritisak, probleme sa srcem...

Antibiotici i hormoni rasta - Brojlerima se ubrizgavaju štetne hemikalije, antibiotici i hormoni rasta kako bi se povećala proizvodnja mesa i dobila težina. To može izazvati probleme s plodnošću muškaraca, rani pubertet kod dece i druge hormonske poremećaje.

Nizak sadržaj vlakana - Brojler piletina ima ekstremno nizak sadržaj vlakana i ne sadrži mnogo kalorija. Zbog ove kombinacije uglavnom ne može dobro da se zasiti, zbog čega se može javiti prejedanje u toku dana.

Visok procenat arsena

- Prema stručnjacima, brojler piletina može da ima visok sadržaj arsena, koji se daje pilićima kako bi se zaštitili od dijareje, poboljšala pigmentacija i osigurao dobar rast i napredak. Ova hemikalija kod čoveka može da izazove dijabetes, neurološke poremećaje i rak.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track