Najnovije vesti

LONČAR: Tražiću da se maksimalno povećaju kazne za dilere i korisnike droge!
Foto: Profimedia

Komisija za borbu protiv narkomanije

LONČAR: Tražiću da se maksimalno povećaju kazne za dilere i korisnike droge!

Društvo

 - Tražiću da se maksimalno povećaju kazne za dilere i korisnike droge!

 

Ovo je poručio ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon druge sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koja je održana juče. Članovi komisije izneli su predloge mera koje su, kako saznajemo, jednoglasno usvojene.

 

foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

Ministar Lončar je naveo da će od prve nedelje septembra početi odvojene tribine za decu i roditelje o štetnosti droge, a podsetio je i da je na sednici komisije bilo zahteva da se povećaju kazne i za dilere i korisnike droge i da je ministarka pravde Nela Kuburović na to pristala.

 

foto: Profimedia

- Jedan od zahteva bio je da se prati da li ljudi kojima je propisana obavezna mera lečenja idu na terapiju. Svaka škola će imati školskog policajca, a početkom školske godine deca i roditelji će dobiti upitnik o informisanosti o drogi kako bi se videlo na kom su nivou i na čemu treba raditi. Biće formirana 24 tima za svaki institut za javno zdravlje u Srbiji koji će se baviti prevencijom, a Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" će svaka tri meseca podnositi izveštaj - rekao je Lončar i dodao da su svesni svega što se dešava na splavovima.

 

foto: Profimedia

Lončar je objasnio da je napravljeno nekoliko programa po kojima će se raditi - informisanje dece o tome koje droge postoje i kakvi su njihovi efekti, ponuda drugih aktivnosti kao što su sportske i druge sekcije. Tu su i edukacija o pružanju otpora vršnjacima koji propagiraju korišćenje droga i edukacija roditelja i nastavnika kako bi prepoznali da li dete koristi narkotike.


Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Srbije Milan Pekić rekao je za Kurir da je problem s narkoticima dugo trajao.


- Trudimo se da izgradimo dobar sistem koji će to rešiti. Ove mere će dati rezultate, ali je potrebno vreme - poručio je Pekić.
Dnevni list Kurir pridružio se rešavanju problema narkomanije, nakon smrti četvoro mladih usled predoziranja narkoticima, i pokrenuo akciju "Droga je  samo smrt".


 

Mere koje je usvojila Komisija


1. PROGRAMI ZA UČENIKE


- Pristupi bazirani na davanju informacija - sticanje znanja o svim vrstama supstanci i njihovom štetnom dejstvu, a posebno o sintetičkim drogama (video-klipovi, filmske prezentacije, promotivni materijal, štampani materijal)
- Pristupi bazirani na izmeni sistema vrednosti i sticanju novih veština (kroz sportske, naučno-obrazovne sekcije)
- Pristupi bazirani na pružanju otpora uticaju grupe vršnjaka - jačanje samopouzdanja i usmeravanje ka pozitivnim vrednostima
- Pristupi bazirani na traženju alternativa (sport, priroda)
- Pristupi koji se oslanjaju na uticaj vršnjaka, idola, lidera (angažovanje sportista, umetnika, naučnika)

 

foto: Marina Lopičić

2. PROGRAMI ZA RODITELJE I NASTAVNIKE


- Kako prepoznati promene u ponašanju usled upotrebe supstanci
- Kako prepoznati fizičke i psihičke promene
- Pristup osobi koja koristi supstance (pružanje informacija roditeljima o adekvatnim i preciznim obrascima postupanja u slučaju utvrđene zloupotrebe PAS)
- Preporuke roditeljima (edukativna predavanja o željenim obrascima porodičnih odnosa, koji doprinose adekvatnoj komunikaciji mladih i roditelja)
- Preporuke prosvetnim radnicima

 

foto: Profimedia

3. PROGRAMI ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE


- Edukacija školskih lekara
- Edukacija medicinskih sestara i tehničara
- Edukacija psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i srodnih disciplina

 

foto: Shutterstock

4. MEDIJSKA KAMPANJA


- TV emisije u kasnim večernjim satima na nacionalnoj frekvenciji namenjene roditeljima (tu se mogu uključiti necenzurisani snimci, priče zavisnika..)
- Obezbediti što kvalitetnije programe sa obrazovnim, edukativnim sadržajima, kojima će se mladi informisati o rizicima, opasnostima i posledicama

 

(Kurir.rs/ M. Branković/ Foto: Profimedia, Dragana Udovičić, Shutterstock, Marina Lopičić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...