Izveštaji o trošenju budžetskog novca do kraja septembra

DRI

Izveštaji o trošenju budžetskog novca do kraja septembra

Društvo -
Čeka nas i revizija nacrta završnog računa budžeta Republike Srbije koju ćemo započeti ovih dana, a u okviru toga i reviziju javnog duga Republike Srbije, rekao je Sretenović

BEOGRAD - Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović rekao je da se može očekivati da do kraja septembra budu dati izveštaji o obavljenim revizijama trošenja budžetskog novca u pojedinim ministarstvima, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama.

" Čeka nas i revizija nacrta završnog računa budžeta Republike Srbije koju ćemo započeti ovih dana, a u okviru toga i reviziju javnog duga Republike Srbije", rekao je Sretenović.

On nije mogao da govori o utvrđenim nepravilnostima revizija koje su u toku, ali je naglasio da je zatečeno stanje u finansijskim izveštajima i javnim finansijama mnogo bolje nego što je bilo.

"Za sada ne mogu da govorim o nepravilnostima, da li su utvrđene ili nisu, jer me Zakon o Državnoj revizorskoj instituciji obavezuje na poverljivost nacrta i predloga izveštaja do izrade konačnih izveštaja, ali mogu da potvrdim da je stanje u javnim finansijama danas mnogo bolje nego što je bilo pre uspostavljanja Državne revizorske institucije", rekao je Sretenović.

On je ocenio "da je to dobar znak, da je probuđena svest odgovornih u javnim finansijama za trošenje budžetskih sredstava i pravilnosti poslovanja subjekata revizije".

Državni revizori, ispunjavajući deo Programa revizije za 2012. godinu, trenutno se nalaze u pet ministarstava, revidirajući godišnje finansijske izveštaje za 2011. godinu. Reč je o Ministarstvu kulture, informisanja i inforamcionog društva, Ministarstvu vera i dijaspore, Ministarstvu pravde, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je Sretenović.

Prema njegovim rečima, DRI revidira i finansijske izveštaje završnih računa budžeta devet lokalnih vlasti - Subotice, Zrenjanina, Sombora, Valjeva, Užica, Vranja, Surdulice, Čačka i Požarevca.

Takođe revidira se i devet javnih preduzeća i privrednih društava - "Elektrovojvodina" iz Novog Sada, "Elektrosrbija" iz Kraljeva, Gradsko-saobraćajno preduzeće "Beograd", Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija", Javno komunalno preduzeće za pijačne usluge "Tržnica" u Nišu, privredno društvo "Termoelektrane i kopovi" u Kostolcu, Javno preduzeće "Gradsko stambeno" u Beogradu, Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ u Novom Sadu i Javno preduzeće „Gradac“ u Čačku.

Sretenović je podsetio i da se radi revizija pravilnosti poslovanja Agencije za osiguranje depozita, Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, Narodne banke Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track