Najnovije vesti

VOJVODA STEPA JE NA DANAŠNJI DAN NA CERU POSTAO HEROJ! Srbiju je napala VELIKA SILA, a onda je usledio TEŽAK PORAZ!
Foto: Wikipedia

svetla istorija

VOJVODA STEPA JE NA DANAŠNJI DAN NA CERU POSTAO HEROJ! Srbiju je napala VELIKA SILA, a onda je usledio TEŽAK PORAZ!

Društvo

Pre tačno 104 godine na širokom prostoru zapadne Srbije započeta je akcija koju je istorija zapamtila kao jednu od tri austrougarske ofanzive na našu zemlju, a u kojoj je vojska predvođena komandantom Stepom Stepanovićem izvojevala prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Dana 28. jula 1914. godine Austrougarska je udarila na Srbiju, a napadi su trajali do 24. avgusta i završili se teškim porazom Austrougara na Ceru i trijumfom srpske vojske.

Sve je počelo otvorenim telegramom koji je ministar inostranih poslova grof Bertold tog dana uputio vladi Kraljevine Srbije u kojem je stajalo da "Austrougarska smatra da se od sada nalazi u stanju rata sa Srbijom".

Po objavi rata topovski hici sa broda "Bodrog" ispaljeni su noću na Beograd, a vojne operacije Austrougarske nastavljene su desantom austrougarske vojske preko Drine.

Znajući da Austrougarska priprema veliku letnju ofanzivu na Srbiju, naša Vrhovna komanda pripremala se za taktičko-operativna dejstva i kontraofanzivu.

Srpska vojska je bila pretežno raspoređena u unutrašnjosti države, nekoliko desetina kilometara u pozadini. Manji odredi bili su na granici, što je izvedeno zbog omogućavanja lakšeg premeštanja jedinica na potrebna ratišta.

Glavne operacije odvijale su se u slivu reke Jadar, a potom na planini Cer i reci Drini, gde je srpska vojska ostvarila prvu veliku pobedu, boreći se pod komandom generala Stepe Stepanovića.

Čuvenoj Cerskoj bici, prethodila su četiri dana žestokih borbi u Podrinju od 12. do 15. avgusta.

Prvi okršaj

Do prvog okršaja na istočnim padinama planine Cer došlo je nešto kasnije, u noći između 15. i 16. avgusta, kod sela Tekeriša. Tada su delovi srpske Kombinovane divizije i poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cerske planine.

Usledio je niz okršaja za kontrolu nekoliko okolnih gradića i sela, gde su u noćnim borbama Srbi primorali austrougarske snage na povlačenje.

Razbijene i demoralisane austrougarske formacije počele su da beže preko Drine u noći 19. na 20. avgust i nastavile s povlačenjem tokom celog sutrašnjeg dana.

Austrougarski vojni komandant Poćorek tražio je svog podređenog, generala Franka, komandanta Pete armije, da položaje održi po svaku cenu, ali to nije bilo moguće.

S druge strane, zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unapređen je u čin vojvode.

Ta prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu afirmisala je vojvodu Stepu, značajno ojačala moral srpske i savezničke vojske, te dodatno podigla ugled Srbije među saveznicima, neprijateljima i ostatkom sveta.

U Cerskoj bici srpske snage izgubile su 16.304 vojnika, podoficira i oficira dok su austrougarski gubici iznosili oko 23.000 vojnih lica.

Kurir.rs/Blic/Srna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...