MOM SINU SU SIPALI DROGU ZVANU MJAU-MJAU, ODJEDNOM SE PROMENIO! Nevena je nakon Aleksandrove smrti saznala STRAVIČNU STVAR!
Foto: Facebook

potresna ispovest

MOM SINU SU SIPALI DROGU ZVANU MJAU-MJAU, ODJEDNOM SE PROMENIO! Nevena je nakon Aleksandrove smrti saznala STRAVIČNU STVAR!

Društvo -

- Mom sinu Aleksandru su drugari, bez njegovog znanja, u sok sipali drogu, za koju sam tek posle njegove tragične smrti pre tri godine saznala da ima naziv mefedron ili "mjau-mjau". Neuboičajeno ponašanje tada četrnaestogodišnjeg tinejdžera u momentu sam priprisala pubertetu, ali sam ubrzo shvatila da se iza njegove iznenadne povučenosti i odbijanja da ide u školu sigurno krije nešto drugo, pa čak i da je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

U ispovesti za "Novosti" o svojim i snovljevim teškim trenucima kroz koji su prolazili te 2015. godine, tri i po meseca pre nego što je izvršio samoubistvo, govori Novosađanka Nevena Vrtulek, koja je, da bi proverila svoje sumnje, sina testirala na narkotike.

Rezultati su, kako kaže bili negativni, jer je reč o petovalentnim testovima koji ne obuhvataju nove vrste droga, a mefedron je dospeo na listu narkotika tek 2017. godine.

Nevenu je danima i noćima izjedalo što nije mogla da shvati šta je uticalo na do tada odličnog đaka osmog razreda koji je planirao da upiše pomorsku školu u Kotoru, talentovanog za muziku, glumu i pisanje, da se tako lako promeni.

- Tražila sam pomoć, obraćala sam se mnogim ionstitucijama, ali nažalost, svuda sam nailazila na zatvorena vrata, priča Nevena šta se dešavalo.

- Saša ništa nije hteo da mi kaže o tome šta se dešava, verovatno jer sam nije bio svestan zbog čega je takav. Govorio je da će se sve rešiti.

foto: Facebook

Alekasandra je, kaže Nevena, maletretirala grupa vršnjaka jer je označen kao svedok jednog incidenta u školi, kojem je prisustvovao. Iako je izjavio na ništa ne zna vršnjaci su počeli da ga maltretiraju i proganjaju.

- Meni nije smeo ništa da keže, jer su mu zapretili. Tek posle tragedije, jedan od dečaka se osmelio da mi ispriča da su sinu u "koka-kolu" više puta sipali drogu "mjau-mjau" i da su molili boga da on preživi - priča ona.

U danima pre tragedije uznemirena i uplašena majka je sa sinom odlazila u savetovališta kod psihologa i po internetu istraživala šta bi mogao biti uzrok iznenadne promene Alekandrovog ponašanja, ali tu nije pronalazila odgovor.

Na Neveninu inucijativu, kako bi pomogla roditeljima da kod dece prepoznaju znake upotebe novih droga, druga studenata novosadskog Pravnog fakulteta sa profesorkom Draganom Ćorić je napisala predlog "Aleksandrovog zakona", po kojem bi se u momentu dobijanja informacije o pojavi nove droge od Evropskog centra za praćenje narkotika to trebalo obelodaniti u elektrronskim i štampanim medijima i na portalima u roku od 24 do 72 sata.

Osnovna ideja je bila da se osnuje centralni sitem o ranom upozoravanju ba bice drige i druge psihoaktivne supstance, odnosno da se formira kordinacionalno telo koje će predstavljati skup predstavnika nadležžnih organa i ministarstava.

Pre nekoliko dana Skuština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim suspstanacama koji predviđa osnivanje centra za monitoring droga i zavisnosti od droga. To se dogodilo samo nedelju dana nako što je Škupštini prosleđen predlog "Aleksandrovog zakona".

Uskoro i fondacija

Nevena namerva da uskoro osnuje fondaciju koja će nositi ime njenog tragično nastradalog sina i biće u službi roditelja i dece.

- Osnovni cilj će biti da pomogne roditeljima i deci u borbi sa drogama- isitiče Nevena.

- Želim da ih poštedim lične gologote i uputim kako da prepoznaju simptome i blagovremeno reaguju. Zadovoljna sam što Vlada Srbije brzo reagovala i odlučila da osnuje centar za praćenje droga i zavisnosti.

Kurir.rs/Večernje novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track