ARHIMANDRIT EVSTATIJE ŠIRI PRAVOSLAVLJE: Sada krštavam Srbe i u Panami
Foto: Privatna Arhiva

ekskluzivno u kuriru

ARHIMANDRIT EVSTATIJE ŠIRI PRAVOSLAVLJE: Sada krštavam Srbe i u Panami

Društvo -

Misionar SPC formirala novu parohiju jer u Srednjoj Americi ima mnogo naših ljudi. Dr Azdejković redovno održava liturgije i okuplja srpsku dijasporu

Srbija do Paname! U ovoj zemlji Srednje Amerike ima mnogo naših iseljenika, koji su nedavno dobili eparhiju Srpske pravoslavne crkve.

Arhimandrit dr Evstatije Azdejković (42) ekskluzivno za Kurir priča o svojoj misiji, kako žive i druže se naši zemljaci i otkriva kako je obavio prva krštenja, ali i osveštao čuveni Panamski kanal koji spaja Tihi i Atlantski okean.

Evstatije Azdejković
Evstatije Azdejkovićfoto: Privatna Arhiva

- Nova parohija Svetog Apostola Petra i Pavla osnovana je u Panami, glavnom gradu ove zemlje. Drago mi je što se SPC odlučila na ovaj potez jer na ovim prostorima ima mnogo Srba iseljenih iz bivše SFRJ - priča za Kurir arhimandrit dr Evstatije Azdejković.

- Prvu liturgiju služio sam u aprilu, kada sam obavio krštenje Mile Petrović, unuke Atanasija Petrovića i praunuke Nikole Petrovića rodom iz Majura kod Šapca, oficira đenerala Draže Mihailovića. Osveštao sam i Panamski kanal s jednim sveštenikom iz Rusije. Upozoravali su nas iz obezbeđenja da ne prilazimo vodi, ali mi smo to ipak učinili.

Širenje pravoslavlja

Evstatije je na ruskom vodio liturgiju u ruskom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a potom se na španskom obratio supružnicima naših iseljenika.

Problem s vizama

Ne mogu da dovedu žene u Srbiju

Evstatije kaže da su se mnogi Srbi oženili devojkama iz zemalja Latinske Amerike, ali da postoji problem.... - Srbi ne mogu da dođu u otadžbinu sa ženama jer im trebaju vize. Ne mogu ni da dobiju srpsko državljanstvo. Obećavali su mi u Srbiji, ali ništa od toga zasad.

- Zasad ćemo se okupljati ovde u hramu kod braće Rusa, ali ćemo se truditi da nađemo zemljaka koji će napraviti zadužbinu. Recimo, u Dominikani se javio gospodin Ilić, naš čovek koji će ući u istoriju po dobrom delu, nadam se da će biti tako i u Panami.

Panama
Panamafoto: Privatna Arhiva

Ovo je druga parohija SPC u ovom delu sveta koju je formirao dr Evstatije po blagoslovu patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Panama Spaja i razdvaja Ameriku

- Panama je najjužnija država Srednje Amerike, smeštena je na prevlaci koja spaja Severnu i Južnu Ameriku, glavni grad je Panama, a ima oko 3,5 miliona stanovnika - Uz podršku SAD, Panama se 1903. godine otcepila od Kolumbije - Panamski kanal je iskopan u periodu od 1883. do 1914. Dug je 82 kilometara i povezuje Atlantski i Tihi okean - Svake godine više od 14.000 brodova prođe kanalom, prevozeći više od 205 miliona tona tereta

- Ovako se odslikava majčinska briga SPC za svoje sinove i kćeri iseljenike. Ja sam inače kao sveštenik prvo došao u Venecuelu, odakle sam pokrenuo priču o misiji i organizaciji naših ljudi i okupljanju na liturgijama kako bismo se i ovde u dalekom svetu povezali.

Penja je Srbenda

Srbe u Srednjoj Americi čini uglavnom mlađa generacija od 30-35 godina i on je sa 42 godine među najstarijima.

Ne zaboravljaju domovinu
Ne zaboravljaju domovinufoto: Privatna Arhiva

- Školovani su i vredni, zbog čega su na dobrom glasu i u kompanijama gde rade i veoma cenjeni. Ima preduzetnika, menadžera, inženjera. Ponosni su na svoje poreklo. U Panami ih ima oko 200, a takođe ima ih i u Kostariki, Salvadoru, Dominikani, Venecueli. U Venecueli je nekad bilo nekoliko hiljada naših, ali sad se svelo na oko 150, što iseljavanjem, što time što su se u mešanim brakovima stopili u domaće stanovništvo, pa možete da sretnete crnca da ima naše prezime. U Venecueli imamo još jednog sveštenika, Pavla Penju, koji je Venecuelanac poreklom iz španskog plemena Vaskovci, koji tvrde da su srpskog porekla - kaže Azdejković, koji je doktorirao na Aristotelovom univezitetu u Solunu.

Kao braća

Kad Edo peče prase

- Dok smo bili u crkvi na svetoj liturgiji, Edo Seferović, poreklom iz Pipera kod Podgorice, a rođen u Tesliću, pekao nam je prase za ručak. Edo je inače moj prijatelj koji je izbegao prvo iz Bosne, pa onda iz Venecuele. I nikako da ukapiram da li voli više prasetinu ili našu zajednicu SPC. U Venecueli je češće on bio na službi u našoj crkvi, nego njegova žena Nada, rodom iz Berana, za koju se molimo jer je teško bolesna - rekao je Evstatije.

Kolonija Gde sve ima Srba u Srednjoj Americi

  • Panama
  • Kostarika
  • Dominikana
  • Venecuela
  • Salvador

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track