POKRAJINSKA VLADA UKINULA POMOĆ RODITELJIMA: Majke trećeg deteta bez 288.000 dinara
Foto: Profimedia

Zakon

POKRAJINSKA VLADA UKINULA POMOĆ RODITELJIMA: Majke trećeg deteta bez 288.000 dinara

Društvo -

Pokrajinska vlada je ukinula finansijsku pomoć za treće dete majkama u Vojvodini, koja se u iznosu od 12.000 dinara mesečno, isplaćivala do druge godine života deteta.

Na taj način svaka majka trećeg deteta, koje je rođeno posle 24. decembra 2017. ostaće bez 288.000 dinara, koliko bi ukupno dobile za dve godine.

One su od 2013. imale veću finansijsku pomoć u odnosu na majke u drugim delovima Srbije, sve do 1. jula ove godine, kada je Republika donela Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, zbog čega je Pokrajina odlučila da ukine svoja davanja. Na ovaj način majke trećeg deteta u Vojvodini smatraju da su oštećene, što ne ide u prilog pričama o podsticaju nataliteta.

Jovana Ružičić direktorka Centra za mame podseća na to da Vojvodina već ima nizak natalitet i da bi bilo poželjno donositi mere koje će majke podstaći da rađaju, a ne suprotno.

- Budžet za ovu godinu je već opredeljen i postavlja se pitaje gde će taj novac završititi, ukoliko je ukinuta nadoknada majkama. Smatram da porodice koje su ostvarile to pravo, ne bi trebalo da ga izgube. Nije fer prema ljudima koji su računali na taj iznos, jer se sada mogu naći u potencijalno nezgodnoj situaciji - kaže Ružičić.

Ona dodaje da se porodice ne odlučuju na proširenje zbog finansisjkih podsticaja, ali je svakako važna stvar da mogu da se oslone na izvesnu finansijsku pomoć, kada se odluče za treće dete

Inače, roditeljski dodatak za treće dete, rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, iznosi 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara. Na ova pitanja, do zaključenja broja, nismo dobili odgovore od Pokrajinske vlade.

U januaru obećali, u julu se predomislili Pre nego što je izmenila odluku i ukinula pomoć za treće dete, Pokrajinska vlada je na sednici 24. januara ove godine utvrdila da će iznos pomoći za treće dete za 2018. godinu biti, kao i do sada, 12.000 dinara. Oni su tada naglasili i da će iznos isplaćivati redovno i bez kašnjenja. Na štetu majki, od tog obećanja nema, po svemu sudeći, ništa.

(Kurir.rs/S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja