UVODI SE RED U TURIZAM: Obavezan osnivački depozit za agencije!
Foto: Shutterstock

Država ispunjava zahteve Kurira

UVODI SE RED U TURIZAM: Obavezan osnivački depozit za agencije!

Društvo -

U nameri da uvede red u sektor turizma, država će, pored sortiranja agencija po veličini, podizanja polise osiguranja, formiranja crnih i belih listi, uvesti i osnivački depozit za sve organizatore putovanja, saznaje Kurir.

Kurir zahteva da izmene ne budu simbolične da bi se primirila javnost, već da budu konkretne i znatno pooštrene, kako bi putnici bili mirni i kako bi se povratilo poverenje u turističke agencije.

Zbog toga zahtevamo da se polisa osiguranja poveća na milion evra, da osnivački depozit za male agencije bude 50.000 evra, za srednje 100.000 evra, a za najveće 200.000 evra.

Iz Ministarstva turizma kažu da osnivački depozit neće biti isti za sve agencije, nego da će se formirati precizni kriterijumi po kojima će se određivati.

- Turističke agencije će se podeliti u nekoliko grupa: na male, srednje i velike i u zavisnosti od toga biće određena i visina polise osiguranja. Srazmerno njihovoj veličini, biće određen iznos osnivačkog depozita, jer je cilj da se uvede red u turizam, ali ne i da se uguše agencije - kažu u Ministarstvu turizma.

Kada se izmene zakona usvoje, obaviće se relicenciranje svih agencija. To bi značilo da će i nove, pri otvaranju, i već postojeće morati da ispune nove uslove, a onaj ko ne bude mogao da priloži depozit, ostaće bez licence.

Manje od 50.000 evra ne bi imalo smisla, a primer za to je "S. A. B. travel" koji je nedavno prevario putnike, a po svom obimu poslovanja spada u male agencije. Da je ovog depozita bilo, uz veće polise, svi putnici bi bili kompletno obeštećeni.

foto: Profimedia

Preskočiti subagenta Direktno platiti organizatoru Plan je da se izmenama zakona reguliše način plaćanja aranžmana preko subagenata. Ubuduće će putnik sam, direktno na račun organizatora putovanja, uplaćivati novac, da ne bi dolazilo do toga da turista da novac subagentu, a da ga on ne prosledi dalje.

Šta država planira da uradi: - da razvrsta agencije na male, srednje, velike (prema broju aranžmana) - da za male traži polisu osiguranja od 300.000 evra, za srednje 400.000 evra, a za velike 500.000 - da napravi crne i bele liste turističkih agencija - da zahteva osnivački depozit

Kurir još zahteva: - da osnivački depozit za male agencije bude 50.000 evra, za srednje 100.000 evra, za najveće 200.000 evra - da se polise osiguranja povećaju na milion evra

Broj 500 turističkih agencija (organizatora putovanja) ima u Srbiji

Najveći turistički lomovi u 2018. - "Flaj flaj travel" je početkom juna zatvorio sedam svojih poslovnica i otkazao je sve aranžmane i avionske karte - više od 6.000 ljudi je ostalo bez letovanja kada je 22. juna turistička agencija "S. A. B. travel" otkazala sva putovanja. Rok da podnesu odštetni zahtev osiguranju je do 24. avgusta, a početkom septembra će biti vraćen novac - turistička agencija "Džez travel" iz Čačka početkom jula je otkazala putovanja za oko 80 putnika - građani koji su rezervisali letovanje u turističkoj agenciji "Sun&Sea" u Subotici ostali su bez uplaćenog novca i bez odmora jer je vlasnik stavio tablu "godišnji odmor" i otišao iz zemlje - učenici Devete beogradske gimnazije zamalo su ostali bez svog letovanja u Ljoret de Maru u Španiji jer agencije "Planeta promet" i B2R nisu platile hotel. Zbog toga su prvo noćenje, 13. jula, učenici platili iz svog džepa, a nakon 24 sata drame i neizvesnosti, organizatori su ipak našli novac i uplatili ostatak

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja