BATUT SAVETUJE KAKO DA SE SAČUVATE OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Sem uništavanja komaraca, evo koji su još načini zaštite
Foto: Shutterstock

opasnost od zaraze

BATUT SAVETUJE KAKO DA SE SAČUVATE OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Sem uništavanja komaraca, evo koji su još načini zaštite

Društvo -

Mera lične zaštite od uboda komaraca i njihovo uništavanje glavni su načini za smanjenje rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"U toku sezone, svake godine od juna do novembra, kontinuirano se prati aktuelna epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom virusom Zapadnog Nila, o čemu se javnost redovno obaveštava. Glavna mera zaštite je uništavanje komaraca", navodi se u saopštenju.

"Batut" je preporučio i mere lične prevencije virusa, poput upotrebe repelenata, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca, odnosno u sumrak i u zoru.

Pored toga, preporučuju i upotrebu zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima i vratima, boravak u klimatizovanim prostorima, izbegavanje šuma i močvara i isušivanje izvora stajaće vode.

"Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track