POSLE SAMO NEKOLIKO MINUTA IZGUBIO JE SVEST, DOKTORI SU BILI NEMOĆNI: Detalji užasa u Malom Požarevcu
Foto: Profimedia

Najezda opasnih ubica

POSLE SAMO NEKOLIKO MINUTA IZGUBIO JE SVEST, DOKTORI SU BILI NEMOĆNI: Detalji užasa u Malom Požarevcu

Društvo -

Muškarca (69) iz Malog Požarevca uboli su pet puta, on je izgubio svest posle samo nekoliko minuta i preminuo je u Hitnoj pomoći u Beogradu

Muškarac (69) iz Malog Požarevca preminuo je u ambulanti Hitne pomoći u Beogradu, gde je primljen zbog pet uboda stršljena.

On je ovog leta druga žrtva ovih opasnih insekata u Srbiji. Nesrećni čovek izgubio je svest posle samo nekoliko minuta od uboda. Svi pokušaji lekara da mu spasu život i reanimiraju ga, a koji su trajali duže od sat vremena, nisu pomogli, pa je nesrećni čovek izgubio bitku za život.

- Pacijent je dovezen privatnim kolima iz Malog Požarevca, gde ga je prema rečima ljudi koji su ga dovezli ujelo pet stršljena, od čega je posle samo nekoliko minuta izgubio svest. On je u ambulantu Hitne pomoći dovezen bez svesti, bez disanja i bez srčane radnje. Lekari i tehničari Hitne pomoći pokušali su reanimaciju duže od sat vremena, ali, nažalost, nisu uspeli da ga spasu - rekao je za Kurir Mirko Lutovac, portparol Hitne pomoći.

foto: Filip Plavčić

Ubodi stršljena, koji mogu biti kobni po život ljudi, ovog leta su česti. Pre muškarca iz Malog Požarevca, od uboda stršljena sredinom jula nastradao je i Vladan Marković (43), odbornik u Skupštini grada Užica. On je preminuo sredinom jula, nakon što ga je izujedao roj stršljena u selu Zlodol, gde je brao maline na svom imanju. U povratku kući iz malinjaka, Marković je pokušao da vrati komšijsku prasad koja je bila izašla iz ograde, kada ga je napao i izujedao roj opasnih insekata. Iako je Hitna pomoć brzo reagovala, Markoviću nije bilo spasa jer je otrov ovih brojnih insekata delovao veoma brzo.

Od uboda stršljena ovog leta nastradao je i jedan Banjalučanin, kada ga je opasni insekt ubo naočigled kupača na plaži. Za Nišliju Grozdana Petkovića (66), penzionisanog policajca iz Pasi poljane, po život je bio koban ubod ose koja ga je ubola za jezik dok je bio na pecanju.

Starac M. M (87) iz prokupačkog sela Gornja Rečica imao je više sreće sredinom juna i uspeo je da preživi tri uboda stršljena.

Anafilaktički šok Smrtonosni za alergične osobe

Ubod stršljena nije uvek fatalan i uglavnom protekne sa blagim otokom koji traje nekoliko dana. U ređim slučajevima otrov stršljena izaziva opasnu alergijsku reakciju ili anafilaktički šok koji, ako se ne reaguje na vreme, može da bude smrtonosan. Do anafilaktičkog šoka dolazi ako je osoba alergična na ujed insekta, zbog uboda u predelu lica ili vrata gde otok izaziva gušenje, kao i kod osoba koje su prethodnih nedelja već pretrpele ujed stršljena, pa im je imuni sistem postao preosetljiv. Reakcija na ujed kod alergičnih osoba je pojava koprivnjače, bronhijalnih grčeva i grčeva u trbuhu, otok lica i vrata, otežano disanje, pad pritiska, gubitak svesti.

SAVETI Kako se zaštiti od stršljena

- Izbegavati mesta na kojima ima stršljena - Zaštititi telo odećom dugih rukava i nogavica - Ako vas stršljen ubode, odmah staviti hladan oblog (hladna metalna kašika) - U slučaju da ste alergični, odmah pozvati Hitnu pomoć - Alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena - Ubod stršljena može se ublažiti i tabletom aspirina ili andola, koja se prisloni na mesto uboda

(Kurir.rs/Slavica Tomči Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track