NAJUŽASNIJI DOKAZ STRADANJA SRPSKE DECE U HRVATSKOM LOGORU: Račun za grobara Franju: 243 komada dece, 150 kuna po komadu, plus ostali troškovi (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Arhiva, Printscreen Facebook

nezapamćen zločin tokom drugog svetskog rata

NAJUŽASNIJI DOKAZ STRADANJA SRPSKE DECE U HRVATSKOM LOGORU: Račun za grobara Franju: 243 komada dece, 150 kuna po komadu, plus ostali troškovi (UZNEMIRUJUĆE)

Društvo -

O zločinima Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata rečeno je i napisano mnogo toga.

O svireposti režima Ante Pavelića se decenijama govori.

Ali nažalost, uvek iskrsne poneka nova fotografija, poneki novi dokument koji dodatno otkrije pravo lice užasa nekadašnje NDH.

Tako je i sa jednim "zapisnikom" koji se širi društvenim mrežama a na kome se, navodno vidi kako izvesnom grobaru Franji treba isplatiti blizu 40.000 kuna za "ukopanu decu" iz koncentracionog logora Jastrebarsko:

"243 komada djece"... "150 kuna po komadu"...

foto: Printskrin/Facebook

Logor Jastrebarsko bio je dečiji koncentracijski logor kraj Jastrebarskog, kojeg je jula 1942. organizovao ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske.

Logor je bio jedan od nekoliko dečijih logora u NDH. Pored ovog logora za decu postojali su i dečiji logori u Sisku i Loborgradu.

Logor je osnovan 12. jula 1942. prema odluci poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića.

U logoru je prema podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske bilo zatočeno 3.336 dece, uglavnom poreklom sa područja Kozare i Korduna.

Prema istim podacima, u logoru je do kraja oktobra 1942. umrlo najmanje 449 dece. Prema podacima Dragoja Lukića, u logoru je umrlo 768 dece.

Kurir.rs/Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track