POLA SAM SRBIN, POLA HRVAT: Hoću da se preselim iz Amerike u Srbiju ali me ovo brine... ISPOVEST MLADIĆA KOJA JE IZAZVALA LAVINU KOMENTARA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

ŽELI IZ amerike DA DOĐE DA ŽIVI U NAŠU ZEMLJU

POLA SAM SRBIN, POLA HRVAT: Hoću da se preselim iz Amerike u Srbiju ali me ovo brine... ISPOVEST MLADIĆA KOJA JE IZAZVALA LAVINU KOMENTARA

Društvo -

Mešoviti brakovi u nekadašnjoj SFRJ su bili sasvim normalna pojava i tada se nije kao danas analiiralko ko je koje nacionalnosti, ko mu je muž, žena...

Onda su usledili ratovi na ovim prostorima pa su počela prebrojavanja, zbrajanja, ko je čiji...

Na sajtu Reddit svoju priču podleio je mladić rođen u zajednici Srpkinje i Hrvata. On trenutno živi u SAD ali želi da dođe da živi duže u Srbiji.

Njegov status prenosimo u originalu:

"Izvinjavam se zbog moje gramatike, ja govorim jezik bolje nego što mogu da ga napisem i čitam ćirilicu vrlo sporo.

Moj otac je hrvatski i moja majka je srpska, i emigrirali su u Ameriku prije nego što sam rođen u 1983. godine. Moji roditelji su se razvodili tokom rata na poziv porodice moga oca. Još uvek razgovaram s njim, ali ne i mojom hrvatskom porodicom. Moja majka je umrla 2013. godine i ja se još uvijek držim u kontaktu sa svojom porodicom u Srbiji. Imam rodbine u Novom Sadu, Rumi, i Beogradu. Nemam ništa protiv većine Hrvata, ali se više opredeljujem kao Srbin zato sto sam živela sa mojom majkom nakon razvoda.

Moj otac je stari i bolestan i verovatno će umreti u naredni nekoliko godina. Onda neću imati porodicu u Americi. Ponekad se osjećam usamljen, a troškovi života se pogoršavaju i pogoršavaju savke godine. Radim slobodni rad ("freelancing") na internetu i mogu raditi na daljinu najviše bilo gde. Takođe sam nasledio nešto novca nakon što je moja majka umrla.

Mislim da živim možda periodu od 5-6 meseci na godine u Srbiji da provedem vreme sa mojom porodicom, i da uštedim novac, jer je u Srbiji mnogo jeftinije. Verujem da mogu dobiti državljanstvo ako je potrebno zbog statusa moje majke pre nego što je umrla.

Pet puta sam bio u Srbiji, ali nikada nisam živio tamo više od mjesec dana.

Zabrinut sam kako bi ljudi mogli da me primećuju ako sam pokušao da budem stanovnik. Ja imam hrvatsko prezime, ja nisam 100% tečno govorio jezik, imat ću veći prihod od prosečne osobe u Srbije, a moje političke stavove su liberalne i za Evropsku uniju i protiv ultranacionalizma.

Cenim sve one koji uzimaju vremena da pročitaju ovo i odgovore", napisao je on.

foto: Printscreen

Većina komentara koje je dobiuo kao odgovor na svoj post su bili pozitivni i puni podrške.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Kurir.rs/Foto: Printscreen Reddit, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track