NEMAMO MORE, A SVE VRVI OD STRANACA! Ovog leta Srbiju posećuje sve više turista, a sve je više gostiju iz ove 4 zemlje!
Foto: Zorana Jevtić

Oduševljeni

NEMAMO MORE, A SVE VRVI OD STRANACA! Ovog leta Srbiju posećuje sve više turista, a sve je više gostiju iz ove 4 zemlje!

Društvo -

OTKROVENJE Ove godine se beleži povećanje noćenja gostiju iz Turske, Bugarske, Nemačke, a naročito Rusije

Kada se prošeta centralnim ulicama Beograda, na svakom koraku sreću se strani turisti s velikim foto-aparatima, rančevima i mapama.

U Knez Mihailovoj, ali i u širem centru Beograda, govore se japanski, kineski, nemački, španski, engleski, ruski... Uobičajena je slika da stranci čavrljaju gledajući u mapu. Izgleda da je Srbija idealna za inostrane turiste: ima dobru saobraćajnu povezanost, bogata je istorijskim i kulturnim nasleđem, vodeća je po prirodnim lepotama, progresivno se razvija i ima noćni život kakav nemaju neke svetske metropole! Kad se na to dodaju vrhunska hrana, gostoprimljivi ljudi i primamljive cene, Srbija je destinacija koju niko ne bi smeo da preskoči.

Standardno, ima dosta mladih, ali sve više je i starijih turista koji su zašli u sedmu ili osmu deceniju, ali im i dalje nije teško da istražuju i pod malim suncobranima šetaju Beogradom, Novim Sadom ili nekom banjom u Srbiji. Upravo i ne čudi što je Srbija ove godine doživela pravi turistički bum, što pokazuju i brojke Republičkog zavoda za statistiku.

foto: Filip Plavčić

- Od januara do juna ove godine u Srbiji je boravilo ukupno 1.567.728 turista. Od toga je inostranih gostiju 719.946. U istom periodu ostvareno je ukupno 4.288.620 noćenja, a inostrani gosti su najviše boravili u Beogradu - 54 odsto njih, zatim u Novom Sadu, a potom u banjskim i planinskim mestima - pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Ove godine se beleži povećanje noćenja gostiju iz Turske, Bugarske, Nemačke, a naročito iz Rusije.

Ekonomista Aleksandra Stevanović kaže da uskoro možemo prestići Mađarsku u turizmu.

- Mi nemamo ni more, ni Alpe, ali ako budemo dobro radili, za deset do 15 godina moći ćemo da stignemo Mađarsku. Kada posmatrate Budimpeštu i Beograd, ne postoji nijedan razlog da nemamo iste rezultate. Jedino što treba da uložimo je naš rad i da ih sustignemo - kaže Stevanović i dodaje da je turizam najbolji način za izvoz usluga.

Srbija je prošle godina imala najveći rast turizma u regionu, sa ostvarenim deviznim prilivom od 1,2 milijarde dolara. Već sada je sigurno da će rezultati za ovu godinu biti još bolji.

Sve više Kineza Iz Turističke organizacije Srbije kažu za Kurir da u našu zemlju sve više dolaze turisti i sa drugih kontinenata. - Kineski turisti beleže rast od 98 odsto kada je reč o dolascima. Turistička ponuda našeg glavnog grada veoma je bogata, interesantno je razgledanje grada, Trga republike, Skadarlije, parka Kalemegdan i Beogradske tvrđave. Sve je popularnija i tura podzemnim Beogradom - kažu iz TOS. Oni dodaju da je inostranim turistima primamljiva i bogata gastronomska ponuda, a da se sve više interesuju i za druge gradove, najpre za Novi Sad, gde je atraktivan obilazak Petrovaradinske tvrđave, festival Egzit, zatim banjski i planinski centri, koji su maksimalno obogatili svoju ponudu.

Brojke 1,6 miliona turista ukupno boravilo u Srbiji od januara do juna 719.946 stranaca boravilo u Srbiji od januara do juna 4.288.620 noćenja ostvareno u istom periodu 1,3 evra cena boravišne takse koju treba da plati svaki stranac 2017. Srbija imala priliv od 1,2 milijarde dolara od turizma

Hosteli Već od osam evra Turisti kojima nije na prvom mestu komfor sobe ili apartmana, već ih zadovoljava da imaju čistu posteljinu i tuš, mogu da prođu vrlo jeftino. Najjeftinije prenoćište je osam evra po osobi u desetokrevetnoj spavaonici za krevet na spratu. Takvi hosteli se nalaze nešto dalje od centra Beograda. Renovirani apartmani u centru grada koštaju od 15 do 30 evra po osobi. Oni najluksuzniji idu i do 50 evra po krevetu.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track