STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Sedma generacija najboljih đaka kreće na Krf tragovima slavne srpske vojske (FOTO, VIDEO)
Foto: Svetosavsko zvonce

Da se ne zaboravi veličanstvena prošlost Srbije

STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Sedma generacija najboljih đaka kreće na Krf tragovima slavne srpske vojske (FOTO, VIDEO)

Društvo -

U osvit obeležavanja jednog veka od Prvog svetskog rata i probijanja Solunskog fronta 1918. godine, ova generacija talentovane dece nastavlja stopama slavnih predaka kao i prethodnih preko 300 njihovih vršnjaka koji su od 2012. godine kroz ovaj projekat boravili na Krfu

Tradicija se nastavlja!

Sedma generacija najboljih đaka kreće na Krf tragovima slavne srpske vojske u tradicionalnoj akciji "Stopama naših predaka".

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej ispratiće u utorak, 14. avgusta ispred Patrijaršije SPC sedmu generaciju najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz čitavog regiona na dvonedeljnu obrazovnu eskurziju na ostrvo Krf koja nosi naziv ”Stopama naših predaka”, a koju sa njegovim blagoslovom sprovodi i realizuje zvanično glasilo za decu "Svetosavsko zvonce".

foto: Svetosavsko zvonce

- U osvit obeležavanja jednog veka od Prvog svetskog rata i probijanja Solunskog fronta 1918. godine, ova generacija talentovane dece iz Srbije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore nastavlja stopama slavnih predaka kao i prethodnih preko 300 njihovih vršnjaka koji su od 2012. godine kroz ovaj projekat boravili na Krfu.

Oni će se naći na mestima gde se istorija događala - Krf, (Kerkira), Vido, Agios Mateos, Mesongi, Guvija, Kato Korakiana... i tamo stvarati novu - ponosno ističe za Portal Kurira Dimitrije Stikić, vođa projekta "Stopama naših predaka".

foto: Svetosavsko zvonce

(FOTO, VIDEO) U SLAVU SRPSKIH JUNAKA: Poslušajte kako srpski đaci na Krfu pevaju Pukni zoro na grčkom

To će biti prvonagrađeni učenici koji su pobedili na konkursu Svetosavskog zvonca na temu: ”Jezik moje majke”, zatim đaci generacije Opštine Stara Pazova, najbolji đaci iz veronauke u Republici Srpskoj i Crnog Gori.

foto: Svetosavsko zvonce

Ovo nagradno putovanje, ima za cilj da se pošalje poruka da se prepoznaje zalaganje i rad vrednih učenika, kao pozitivan primer u društvu i među mladima, kao vid ulaganja u budućnost i u generacije koje će uskoro biti važan faktor društva u celini.

foto: Svetosavsko zvonce

- Projekat „Stopama naših predaka“ predstavlja jedinstveni konceptualni projekat sa temom istorije srpskog naroda iz perioda Prvog svetskog rata, tokom koga je tadašnja Srbija izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije - ističe Stikić.

foto: Svetosavsko zvonce

Ideja je da se deca koja su nagrađena za svoj trud i rad odmore, a u isto vreme i nauče nešto iz istorije svoga naroda, da učestvuju u raznim predviđenim umetničkim radionicama, razmene znanja iz različitih oblasti...

Predviđeno je da se u toku boravka na Krfu obiđu znamenitosti, istorijski spomenici i mesta vezana za boravak Srpske vojske na Krfu u toku Prvog svetskog rata, kao i da ih očiste i srede i postave nova spomen obeležja.

foto: Svetosavsko zvonce

Ostrvo Krf danas, sedam godina od kako je prva generacija odabranih najboljih učenika iz osnovnih škola iz regiona bila na edukativnom boravku na ovom grčkom ostrvu, kao rezultat projekta ima brojna vidljiva obeležja, koja su njihovo lično delo. Od pomenutih novih obeležja, na ostrvu se mogu sresti:

- Nova spomen ploča na zgradi hotela „Bela Venecija“ (Bella Venezia) – mesto gde je zvanično, privremeno u izbeglištvu bila smeštena srpska Vlada i tadašnji državni aparat

foto: Svetosavsko zvonce

- U luci Guvija - gde se iskrcala srpska vojska posle prelaska preko Albanije, podignuti su i postavljeni jarboli sa grčkim i srpskim zastavama i pet trojezičnih putokaza na različitim lokacijama u blizini, koji su takođe namenjeni posetiocima i turistima.

foto: Svetosavsko zvonce

Obnovljena je i ploča sa posvetom, koja se nalazi spred spomen obeležja.

foto: Svetosavsko zvonce

- U mestu Agios Mateos (Agios Mateos), gde je boravila Drinska divizija – postavljeni su jarboli sa srpskim i grčkim zastavama i dva trojezična putokaza (grčki, sprski, engleski), kao i dve klupe za odmor, namenjene za posetioce i turiste

foto: Svetosavsko zvonce

- U mestu Kato Korakiana (Káto Korakiána) – postavljeno je novo spomen obeležje – spomenik krajputaš, koji je isklesan od 2 tone prilepskog belog mermera, koji je za ovu potrebu transportovan iz Severne Makedonije. Posao oko izrade je izveden u kampu gde se boravi na Krfu

foto: Sveta Srbija

- Na istoj lokaciji (Kato Korakiana) postavljena su 2 jarbola sa zastavama i tri trojezična putokaza, kao i mermerna ploča sa isklesanom posvetom i pojašnjenjem ispred samog spomenika

foto: Sveta Srbija

- Posle 98. godina obnovljeno je izlaženje Srpskih novina, zvaničnog glasila Srbije od 1916. do 1918. godine na Krfu. Obnovljeno izdanje Srpskih novina svedoči o koracima današnjih potomaka i članci su njihovih ruku delo.

foto: Svetosavsko zvonce

Obnovljene Srpske novine, prenose vesti, osećanja i misli današnjih generacija inspirisanih životom i delom slavnih predaka na mestu gde se istorija događala pre jednog veka, na Krfu.

Ove godine, nova generacija od oko 50 najboljih učenika iz regiona, između ostalih aktivnosti koje obuhvata projekat, pripremiće i postaviće novih 14 putokaza širom Krfa, sa informacijama o najvažnijim lokacijama koje se vezuju za srpsku istoriju i teške momente kroz koje je prošla srpksa vojska i država.

foto: Sveta Srbija

Takođe, Trg prijateljstva grškog i srpskog naroda, koji je osnovan prošle, 2017. godine, biće adekvatno obeležen, kao i sva druga pomenuta mesta.

foto: Svetosavsko zvonce

Još jedanput, nove generacije ići će „Stopama svojih predaka“ da bi delom pokazali svoju zahvalnost precima.

Za svedočanstvo istoriji i budućim pokolenjima, ugradiće još jedan kamen u temelje prijateljstva dva naroda, jednog koji je pružio bratsku toplinu i dobročinstvo i drugog koji je to dobročinstvo primio sa večnom i neizbrisivom zahvalnošću, koja traje i živi do današnjih dana.

foto: Svetosavsko zvonce

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track