Umro je poslednji general JNA: Enes Taso ranjen je u masakru u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu! Nikad se nije oporavio posle pogibje svojih vojnika
Pancevac, Foto: Pancevac

IN MEMORIAM

Umro je poslednji general JNA: Enes Taso ranjen je u masakru u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu! Nikad se nije oporavio posle pogibje svojih vojnika

Društvo -

Penzionisani general-major Enes Taso, poslednji oficir JNA koji je dobio generalski čin i jedan od teško ranjenih u napadu na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, umro je u 72. godini, u nedelju, 12. avgusta.

Enes Taso biće sahranjen u sredu, 15. avgusta u 16 sati na Novom groblju u Pančevu.

Enes Taso je rođen 1946. godine u Prijepolju, Vojnu akademiju završio je 1968, kasnije i Komandno-štabnu akademiju i Školu operatike, penzionisan je kao teški ratni vojni invalid i živeo je u Pančevu, za čijeg je počasnog građanina proglašen 2016. godine.

Obavljao je dužnosti od komandira voda do komandanta 51. mehanizovane brigade u Pančevu, na čijem čelu je bio kada je početkom devedesetih dejstvovala na prostoru Hrvatske.

Kao visoki oficir JNA Taso je zatim poslat u Sarajevo gde je bio teško ranjen u maju 1992. godine na začelju kolone u Dobrovoljačkoj ulici, a u toku višemesečnog lečenja u Sarajevu je, ostajući veran zakletvi, odbio da napusti JNA i pređe u Teritorijalnu odbranu BiH.

Taso je ranjen je u masakru u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, a njegov vozač Zdravko Tomović (19) je ubijen.

"Naše vozilo koje je bilo poslednje u koloni, nije odmaklo ni pedesetak metara od naše komande, kad su nas obasuli paljbom. Iza nas je bilo samo jedno vozilo Unprofora. Pogodili su i Zdravka i mene, ali ja sam još bio svestan, pa sam ga dozivao. Vidio sam samo da mu je glava pala na volan, a na vratu ranu od metka. Za mene nema nikakve sumnje da je reč o organizovanom napadu, a ne o nekim individualcima koji su ubijali ljude, kako se to sada tvrdi", rekao je u svojom svedočenju penzionisani general ЈNA, a nekadašnji zamenik komandanta Druge vojne oblasti Milutina Kukanjca, koji je imao pouzdane obaveštajne podatke da bi kolona mogla biti napadnuta, ali je general Kukanjac verovao u dogovor koji je postigao sa Unproforom i muslimanskim vrhom.

NIkada se nije oporavio posle pogibje svojih vojnika, a patio je i za nekadašnjom Jugoslavijom.

"Kad bih mogao ponovo da se rodim, opet bih se opredelio za vojnički poziv, jer je za mene on najlepši na svetu. Voleo bih i ako bi bilo moguće da se vrati nekadašnja Jugoslavija, zato što je to bila divna zemlja u kojoj smo svi živeli složno i u miru", govorio je Taso

foto: Pancevac

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade "22. decembar" za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima.

Povodom smrti general-majora Enesa Tasa biće održan komemorativni skup u sredu, 15. avgusta u Velikoj sali Skupštine grada Pančeva sa početkom u 13 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track