SEĆANJE NA POSLEDNJEG  GENERALA JNA ENESA TASA:  Da se ponovo rodim, opet bih bio vojnik JNA! Jugoslavija je bila divna zemlja!
Foto Aleksandar Stojkovic/Pančevac, Foto: Pancevac

IN MEMORIAM

SEĆANJE NA POSLEDNJEG GENERALA JNA ENESA TASA: Da se ponovo rodim, opet bih bio vojnik JNA! Jugoslavija je bila divna zemlja!

Društvo -

Pokojni general-major Enes Taso, poslednji oficir JNA koji je dobio generalski čin i jedan od teško ranjenih u napadu na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, bio je počasni građanin Pančeva.

- Kad bih mogao ponovo da se rodim, opet bih se opredelio za vojnički poziv, jer je za mene on najlepši na svetu. Voleo bih i ako bi bilo moguće da se vrati nekadašnja Jugoslavija, zato što je to bila divna zemlja u kojoj smo svi živeli složno i u miru – rekao je svojevremeno penzionisani general Enes Taso, dobro poznat i omiljen među mnogobrojnim Pančevcima.

Dok je bio komandant pančevačkog garnizona i, posebno, početkom devedesetih, kada su počeli ratovi na našim prostorima, ostao je u lepoj uspomeni i svojim vojnicima i drugima koji su imali priliku da ga upoznaju, piše Pančevac.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov odlučio da zbog svoje hrabrosti, časti, skromnosti, poštenja i pozitivne energije, Taso postane zaslužni građanin Pančeva. To priznanje mu je uručeno 8. novembra 2016. godine.

Enes Taso rođen je 1946. godine u Prijepolju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, Komandno-štabnu akademiju Kopnene vojske i Školu operatike u Centru visokih vojnih škola JNA.

Obavljao je dužnosti komandira voda i čete, zamenika komandanta bataljona, komandanta bataljona, pomoćnika načelnika štaba brigade, načelnika štaba brigade. Bio je komandant reprezentativne 51. mehanizovane brigade u Pančevu, od njenog osnivanja do rasformiranja. Lično je učestvovao u poplavama, požarima, zimskim i drugim elementarnim nepogodama radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara u Pančevu i u Banatu.

Jedan je od retkih učesnika u čak 36 metodsko-pokaznih vežbi najvišeg domaćeg i inostranog vojnog i državnog vrha.

Osim u Pančevu službovao je i u Vršcu i Sarajevu. U ratu 1991-1992. bio je komandant brigade u istočnoj Slavoniji i načelnik Operativnog odeljenja u Štabu Druge vojne oblasti u Sarajevu. Prilikom izvlačenja Komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva teško je ranjen u masakru koji je izvršen u Dobrovoljačkoj ulici.

U vojnim krugovima cenjen je kao izuzetan stručnjak, visoki profesionalac, a zbog naglašene spremnosti da saradnicima izađe u susret i uvaži lične probleme, poznat je kao omiljen starešina u rezervnom vojnom sastavu Južnog Banata. Unapređivan je vanredno.

Iako je proglašen ratnim vojnim invalidom druge kategorije, nakon odlaska u penziju i dalje aktivno učestvuje u raznim civilnim i vojnim društvima, naročito u Udruženju za negovanje tradicije 51. mehanizovane brigade, koja se pridružuje inicijativi za dodelu priznanja.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade “22. decembar“ za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima..

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Pančeva.

Stoga, zbog sveukupnih zasluga, Grad Pančevo za počasnog građanina Pančeva proglašava Enesa Tasa, general-majora u penziji.

Foto Aleksandar Stojkovic/Pančevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja