Najnovije vesti

DRAMA IZNAD BEOGRADA: Dva aviona umalo da se sudare  u vazduhu, tragedija izbegnuta za dlaku!
Foto: Wikipedia.jpg

užas

DRAMA IZNAD BEOGRADA: Dva aviona umalo da se sudare u vazduhu, tragedija izbegnuta za dlaku!

Društvo

Dva aviona - avion Montenegroerlajnsa na komercijalnom letu i jedan manji avion pajper, koji je radio aviotretiranje iz vazduha - bila su bliže jedan drugom nego što je propisano i zbog propusta jednog kontrolora letenja nije izdata informacija jednom i drugom pilotu o prisutnosti jednog i drugog na aerodromu Beograd

Inspekcijskim nadzorom koji je izvršio Direktorat civilnog vazduhoplovstva utvrđeno da je došlo do kršenja određenih procedura, ali uveravaju da nedavni događaj, kada su se dva aviona našla na nepropisnoj udaljenosti, nije bio toliko ozbiljan kao što se piše u medijima, kažu u Direktoratu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

- Direktorat je rešenjem naredio suspenziju dozvole kontrolora letenja i, takođe, naložio je da SMATS izvrši vanrednu procenu znanja tog kontrolora sa ciljem da se utvrdi da li on, posle tog događaja, i dalje ispunjava određene kvalifikacije za dalji rad na tom poslu - rekao je za Tanjug načelnik Sektora za upravljanje vazdušnim saobraćajem i licenciranje kontrolora letenja Žarko Katančević.

Direktorat će, dodaje, nakon izveštaja procenjivača i instruktora Kontrole letenja doneti odluku da li suspenzija ostaje na snazi ili se ukida.

- Očekujemo u narednim danima da dobijemo takav izveštaj, kao i izveštaj Kontrole letenja o celokupunom događaju koji se desio nedavno, ali uveravam vas da događaj nije tako ozbiljan kao što je navedeno u mediji i da nije moglo da dođe do sudara - kaže Katančević.

Objasnio je da je Direktorat regulatorno i nadzorno telo i kao takvo ono izdaje seitifikate, odnosno dozvole za rad centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja, u kojima se obučavaju kontrolori letenja.

foto: Dragana Udovičić

Navodi i da Direktorat posle izdatog serifikata obavlja redovan, stalni nadzor tog centra, u smislu provere da li su ispunjeni svi zakonski uslovi i da li taj centar radi u skladu sa podzakonskim aktima i u skladu sa svojim internim propisima i procedurama.

- Direktorat vrši poslove sertifikacije, nadzora nad centrom, odborava planove obuke u kojima su sadržani svi elementi obuke koje kontroli letenja moraju da prođu i vrši nadzor nad sprovođenjem ispita za sticanje te dozvole - kaže Katančević.

Naveo je da je Kontrola letenja telo koje su formirale vlade Srbije i Crne Gore i to je preduzeće koje samo donosi odluke o zaposlenju svojih ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...