BIZARNE ŽELJE SRPSKIH TRUDNICA: Hoću carski rez, da rodim kao elita! I tempirajte mi porođaj, da dete ima ovaj horoskopski znak!
Foto: Profimedia

rađanje u srbiji

BIZARNE ŽELJE SRPSKIH TRUDNICA: Hoću carski rez, da rodim kao elita! I tempirajte mi porođaj, da dete ima ovaj horoskopski znak!

Društvo -

"Hoću da rađam kao elita", samo je jedan od bizarnih izgovora trudnica u Srbiji koje se sve češće odlučuju za carski rez, ali i tempirani porođaj, kako bi ispunile neke od sumanutih zamisli - da dete bude određenog horoskopskog znaka ili da mlađem i starijem detetu istog dana bude rođendan.

Takva praksa, koja se neretko viđa kod "poznatih" ličnosti u Srbiji, sve više je zaživela i među "običnim" ljudima, a uz pomenute razloge, želja da se telo ni minimalno ne deformiše, možda je glavni na listi razloga zbog kojih žene sve češće biraju carski rez, iako je reč o ozbiljnoj operaciji.

U Srbiji se dnevno uradi oko 50 "carskih rezova", odnosno 17.000 na godišnjem nivou. U privatnim porodilištima "carski rez" košta oko 3.000 evra, pokazuju podaci, a po rečima beogradskog akušera sa dugogodišnjim iskustvom, broj ovakvih operacija značajno se povećao vremenom.

foto: Profimedia

"Na početku moje karijere, oko 17-18 odsto trudnica porađalo se carskim rezom, a danas tome pribegava svaka šesta porodilja. U nekim slučajevima to zahteva stanje trudnice, ali sve češće majke dođu i izraze lekaru svoj zahtev, i prosto nametnu želju da budu porođene carskim rezom", objašnjava sagovornik, zaposlen u jednoj privatnoj ginekološkoj klinici u Beogradu.

Prema njegovim rečima, ova, nimalo bezazlena operacija, postala je vrlo popularna kod mladih roditelja.

"U pitanju je svojevrsno utrkivanje, želja za nekakvom dominacijom, smatraju da je carski rez čak elitni način da se porode. Iz istog razloga često i muževi utiču na supruge da se podvrgnu carskom rezu, obično su u pitanju mladi i situirani parovi", kaže ovaj iskusni lekar.

Kao jedan od razloga zbog kog se odlučuju na ovaj potez, ginekolog pominje i preveliku pažnju koju mladi u današnje vreme posvećuju fizičkom izgledu.

"Žele da izbegnu da im se telo deformiše tokom porođaja, a trudnoća sama po sebi nosi određene promene: pojavu strija, celulita, deformaciju trbušnih mišića, i sve te promene su individualne, od žene do žene", navodi sagovornik Blica.

Na pitanje kako vidi želju trudnica da bebu donesu na svet carskim rezom, jer imaju strah od prirodnog porođaja, koji bi mogao uzrokovati razne komplikacije, poput skoka krvnog pritiska, ukoliko se uplašena porodilja uzbudi, on kaže sledeće:

"Možda karikiram, ali možete da se uzbudite i u javnom prevozu, pa da vam pozli. Prirodni porođaj je prirodna stvar, a strah je normalan, i na tome može da se radi. Kroz kontrolne preglede valja razbiti strahove mladih majki, ukazati im na psihofizičke pripreme, koje nisu naporne, samo iziskuju malo vremena. Trebalo bi pripremiti ženu i onda ne nosi bauk straha pri ulasku u porodilište", zaključuje ovaj stručnjak.

foto: Profimedia

Postoje slučajevi u kojima majke moraju da prekinu dojenje, ukoliko je beba dugo u inkubatoru, pa su razdvojene, i prosto ne postoji mogućnost za podoj. Međutim, ima slučajeva i da žene namerno piju lekove koji obustavljaju laktaciju, jer ne žele da doje. Jedan od razloga koji se spominje jeste da ne žele da im se deformišu grudi.

"Dešava se da po ulasku u porođajnu sobu traže lekove za prestanak laktacije. Podoj zahteva određen trud, a mlade majke često ne žele da budu žrtve i imaju odbojnost. Možda bi edukacija trudnica o značaju majčinog mleka smanjila ovakav broj zahteva", kaže iskusni akušer jedne beogradske privatne klinike.

Doktorka Slađana Raović kaže da pacijenti na njenoj klinici nemaju takvih zahteva, ali da je od kolega čula za slučajeve trudnica kojima je astrolog savetovao određeni horoskopski znak za bebu.

"Jedna od posledica zakazivanja carskog reza na željeni datum jeste da beba može da bude nezrela. Ipak, mislim da generalno ne može biti posledica jer nijedan ginekolog ne bi pristao da zakaže takvu operaciju značajno ranije i da time ugrozi pacijenta. Obično se radi o dva, tri dana pred sam termin", objašnjava doktorka.

Prema njenom iskustvu, "montirani porođaji" nisu toliko česti, već dobijaju pažnju u javnosti jer ih obično traže poznate ličnosti.

(Kurir.rs/Blic/M. Milojković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track