SRBIN KOJI JE UKRAO FAMOZNU IGRICU OSTAJE U ZATVORU? Prvo su mu dozvolili da kauciju plati u virtuelnoj valuti, ali je FBI  osujetio ovaj plan
Foto: Printscreen

Sudbina srpskog hakera u Americi

SRBIN KOJI JE UKRAO FAMOZNU IGRICU OSTAJE U ZATVORU? Prvo su mu dozvolili da kauciju plati u virtuelnoj valuti, ali je FBI osujetio ovaj plan

Društvo -

Iako je sudija američkog saveznog suda u San Francisku dozvolio da kompjuterski genije iz Srbije Martin Maršić (25), koji je optužen da je oštetio kompaniju "Elektronik arts" za 324.000 dolara tako što je hakovao njihove servere i ukrao igricu "FIFA 18", plati kauciju od 750.000 dolara u kriptovalutama kao što je bitkoin, Federalni istražni biro (FBI) to je osujetio!

- Odluka sudije da kaucija može da se plati u kriptovaluti bila je maltene presedan, javnost je bila veoma iznenađena. Međutim, kada je Martin pokušao da priloži kauciju u virtuelnom novcu, FBI se tome usprotivio jer nisu želeli da posluju sa virtuelnim novcem. I državni tužilac i advokati odbrane dugo su mozgali kako da izvedu te transakcije, a da budu potpuno legalne. Takođe, poznavaoci prilika tvrdili su da bi prodavanje tolike količine kriptovaluta odjednom dovelo do naglog pada njihove vrednosti, odnosno inflacije na tržištu. Na kraju je postignut dogovor da Maršić proda deo svog virtuelnog novaca u vrednosti od 200.000 dolara i da to priloži kao kauciju - pišu američki mediji i dodaju da je Maršić priznao na sudu da je deo ukradenih kriptovaluta već prodao i potrošio na putovanje po Americi, gde je i uhapšen. I dalje ostaje nejasno da li se ovaj haker, koji poseduje državljanstvo Srbije i Italije, našao na slobodi dok iščekuje dalji tok suđenja.

Da podsetimo, kako je objavila kancelarija američkog javnog tužioca, Maršić je uhapšen pre nedelju dana na aerodromu u San Francisku dok je čekao let za Srbiju. Ukoliko bude osuđen, srpskom IT stručnjaku preti zatvor od pet godina i novčana kazna od 250.000 dolara.

Kurir.rs / J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track