INTERNACIONALIZACIJA PROBLEMA U VOJSCI SRBIJE: Vojni sindikat Srbije sa predstavnicima sindikata javnih službi EU
Foto: Kurir/D.I.

Sastanak

INTERNACIONALIZACIJA PROBLEMA U VOJSCI SRBIJE: Vojni sindikat Srbije sa predstavnicima sindikata javnih službi EU

Društvo -

Na sastanku sa sindikatom javnih službi EU dogovoreno članstvo Vojnog sindikata Srbije u ovoj uticajnoj organizaciji. Internacionalizacija problema srpskih vojnika jedino rešenje, tvrdi VSS

„Problemi sa kojima se suočavaju srpski vojnici su brojni a neki zadiru u osnovna kršenja ljudskih prava i prava na rad. Prosečna plata srpskih vojnika je oko 250 evra, ne priznaje mu se pravo, niti plaća prekovremeni rad, iako provode i preko 200 dana godišnje odvojeni od porodice. Mobing nadređenih je svakodnevna pojava, prilikom lečenja su građani drugog reda i plaćaju participaciju i nekoliko puta veću od drugih građana. Komunikacija sa nadležnima i resornim minsitarstvom ne postoji i pored zakonske obaveze istih da moraju da uvaže i priznaju reprezentativnost najbrojnijeg sindikata u Vojsci Srbije koji broji preko osam hiljada članova“-ovo su samo neke od tema koje su juče razmatrane u Beogradu na održanom sastanku predstavnika Vojnog sindikata Srbije i Sindkata odbrane Slovenije sa dr Josef Krejbychom, sekretarom javnih službi EU-EPSU (Europen federation of Publik Sevise Union), zaduženog za centralnu Evropu i zapadni Balkan.

foto: Kurir/D.I.

Tema sastanka bila je pridruživanje Vojnog sindikata Srbije i drugih sindikata zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope porodici sindikata javnih službi Evropske unije i svetskoj sindkalnoj konfederaciji PSI, koja broja osam milona članova. Prema postigutom dogovoru, u okviru ove respektabilne evropske i svetske sindikalne i uticajne svetske organizacije biće formiran ogranak vojnih sindikata. Na sastanku je poseban akcent dat o poštovanju prava zaposlenih u javnom sektoru i njihovoj zaštiti pred institucijama EU, poput Evropske komisije i drugih releventnih organizacija koji se bave sindikalnim, radnim i ljudskim pravima.

- Do kraja godine, Vojni sindikat Srbije kao najbrojniji i jedini reprezentativni sindikat u našem sisitemu odbrane postaće ravnopravni član EPSU. To je za članove VSS, kojima su ugrožena osnovna ljudska i radna prava važan iskorak ka zaštiti istih, jer dosadašnje iskustvo pokazuje da je jedini put ka rešavanju decenijama unazad nagomilanih problema njihova internacionalizacija kroz međunarodne institucije-kaže se u saopštenju VSS i ističe da je Vojni sindikat Srbije pored ove značajne saradnje već član organizacije „Boevo bratsvo“. Reč je o sindikalnoj asocijaciji iz Rusije koja okuplja pripadnike bezbednosnih snaga iz Rusije, bivšeg SSSR i zemalja istočne Evrope i broji preko 17 miliona članova.

BEZUSPEŠNI POKUŠAJI OSNIVANJA „PODOBNIH“ SINDIKATA

Vojni sindikat optužuje „resorno ministarstvo i ljude iz Generalštaba da godinama besupešno pokušavaju da formiraju satelit sindikate koji bi bili podobni“ i prihvatili očajno stanje u Vojsci Srbije“.

-Ti sindikati bi trebalo da prihvate očajno stanje u Vojsci Srbije koja je opterećena finansijskim malverzacijama i proneverama budžetskog novca-kaže se u saopštenju.

Kurir.rs/D. Ilić/Foto: D.I./VSS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track