ROKOVI SU BILI KRATKI, BIO JE ZIMSKI PERIOD, PREPRAVLJALI SU NAM PROJEKTE: Ovaj direktor ŽESTOKO proziva krivce za rušenje zida na Koridoru 10
Foto: Južne Vesti

Direktor CIP otkriva krivce za štetu

ROKOVI SU BILI KRATKI, BIO JE ZIMSKI PERIOD, PREPRAVLJALI SU NAM PROJEKTE: Ovaj direktor ŽESTOKO proziva krivce za rušenje zida na Koridoru 10

Društvo -

Naš projekat je Dmitar Đurović, bivši direktor "Koridora Srbije", bez saglasnosti CIP dao privatnim firmama da ga 11 puta prepravljaju, optužuje Milutin Ignjatović

Bivši direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović od Saobraćajnog instituta CIP nije tražio saglasnost za izmenu osnovnog projekat potpornog zida na Koridoru 10 kod Predejana koji se srušio pre nekoliko dana, tvrdi za Kurir direktor CIP Milutin Ignjatović.

- Osnovni projekat za taj potporni zid kod Predejana, koji je uradio CIP, "Koridori Srbije" su promenili iako nas ništa nisu pitali, niti su od nas tražili da ga mi prepravimo. Dmitar Đurović je bez saglasnosti CIP ustupio projekat privatnim firmama, koje su ga 11 puta dorađivale, odnosno profesori Građevinskog fakulteta koji rade za te privatne firme. Nemamo nikakvu odgovornost jer je očito da je investitor imao svoje ljude kojima je hteo da ustupi posao prepravke projekta - tvrdi Ignjatović za Kurir.

foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Osim toga što su "Koridori Srbije" privatnim firmama ustupili posao prepravke projekta koji je uradio CIP, oni su, kako tvrdi Ignjatović, postavili suviše kratke rokove i "zbrzali" izradu osnovnog projekta.

- Moram da kažem da smo dobili tender u novembru 2009. godine, a rok za završetak projekta je bio u aprilu 2010. Rokovi su bili kratki, a zimski period. Morali smo da predamo projekat u aprilu da na bismo plaćali penale, niko na svetu ne može tokom zime da izvodi radove i istraživanja, a mi smo to radili. Istražne jame smo radili ručno jer čovek može da se popne na brdo i kopa, a mašine ne mogu da odu po ledu i snegu visine dva metra. Uzeli smo uzorke, izvršili laboratorijske opite i na osnovu toga uradili projekat i predali ga "Koridorima". Koliko je meni poznato, Dmitar Đurović je sve projekte na Koridoru, ne samo ovaj naš, kasnije prepravljao - naglašava Ignjatović.

Sekretarica dekana Građevinskog fakulteta Branka Božića nam je u sredu rekla da je on na sastanku, da bi nam danas kazala da je na službenom putu do 6. septembra i da niko drugi ne može da nam da nikakve informacije. Dmitar Đurović nije odgovorio na naše pozive.

"Koridori" Oskudna geološka istraživanja

U "Koridorima Srbije" tvrde da je "usled relativno oskudnih geotehničkih istraživanja" tokom izvođenja radova po projektima Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve došlo je do aktiviranja više klizišta, čime su projekti osiguranja kosina postali neupotrebljivi.

- Nastavljanjem radova po predmetnim projektima bila bi ugrožena realizacija izgradnje auto-puta E75 i stoga je bilo neophodno hitno obezbediti projekte sanacija klizišta. Projekat je 2015. uradio Građevinski fakultet u Beogradu na zahtev "Koridora Srbije", a na osnovu predloga španske kompanije "Azvi", koji je podrazumevao sanaciju kosine ubacivanjem mikrošipova.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Južne vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track