POČETAK IZGRADNJE STANOVA ZA IZBEGLA LICA Ministar Dačić u Staroj Pazovi: Srbija razume teškoće raseljenih
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

vrednost projekta 52 miliona evra

POČETAK IZGRADNJE STANOVA ZA IZBEGLA LICA Ministar Dačić u Staroj Pazovi: Srbija razume teškoće raseljenih

Društvo -

STARA PAZOVA - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju 169 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske u Staroj Pazovi i tom prilikom naveo da je vrednost čitavog stambenog projekta 52 miliona evra, a da će biti obuhvaćeno 27 jedinica lokalne samouprave.

Kako je rekao, izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Staroj Pazovi jedna je od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje dugoročnog raseljenja kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine.

"Srbija je izuzetno posvećena ispunjenju ovog programa i u punoj meri doprinosi sprovođenju dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje prisustvo na polaganju kamena temeljca ovde u Staroj Pazovi", rekao je Dačić.

Kako je naveo, izgradnja stanova na ovoj lokaciji se odvija u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa, a ukupna vrednost navedenog Potprojekta je 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Srbija učestvuje sa 13,2 miliona.

U okviru ovog dela stambenog programa biće dodeljeno ukupno 1.847 stambenih rešenja, od čega 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave.

"Od ovog broja, već se uveliko gradi 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu koje će biti završeno i useljeno na proleće sledeće godine", rekao je Dačić, podsetivši da je kamen temeljac za to naselje položen 17. novembra 2017. godine, a da je 7. avgusta ove godine u Veterniku u opštini Novi Sad položen kamen temeljac za 276 stanova.

"Danas otvaramo gradilište u Staroj Pazovi za izgradnju 169 stambenih jedinica. U ostalim opštinama gradilišta su ili u pripremi ili u fazi izbora izvođača. Na primer, u Ubu (20 stanova) i Mionici (16 stanova) izvođači su uvedeni u posao i sve je spremno za početak radova. U gradovima i opštinama u kojima se realizuje Potprojekat 5 u toku su tenderi za nabavku građevinskog materijala i započeta je podela 200 paketa građevinskog materijala. Takođe, realizovana je i kupovina 277 seoskih kuća, od planiranih 380 u 27 opština", istakao je Dačić.

foto: Dado Đilas

On je poručio da Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica. Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan aspekt kvaliteta života u novoj sredini, napomenuo je on.

Lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama, dodao je Dačić.

"Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu sve napore za humanom integracijom, uključujući i kroz Regionalni stambeni program. Bez podrške lokalne zajednice, teško se može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema", zaključio je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track