Najnovije vesti

U GAĆAMA NEĆEŠ PROĆI: Uvodi se dres-kod za preglede i posete bolnicama! OVA ODEĆA JE ZABRANJENA
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

A kad čoveku pozli?

U GAĆAMA NEĆEŠ PROĆI: Uvodi se dres-kod za preglede i posete bolnicama! OVA ODEĆA JE ZABRANJENA

Društvo

BEOGRAD - Građani koji idu na pregled ili da posete bolesnika u nekoj od klinika u sastavu Kliničkog centra Srbije, kao i GAK "Narodni front", moraju biti pristojno odeveni ili neće moći u ordinaciju.

foto: Vlada Šporčić

U Ministarstvu zdravlja je rečeno da je uvođenje dres-koda interna stvar svake zdravstvene ustanove, koja odlučuje da li će zabraniti ulaz neprikladno obučenim, pišu Večernje novosti.

Zbog neobaveštenosti o ovim pravilima, sugrađanin N. Đ. je ostao ispred vrata porodilišta. Navodno, nije mu bilo dozvoljeno da uđe sa suprugom, koja je došla na pregled u GAK "Narodni front". Tvrdio je da žena ima tešku trudnoću i krvarenje, ali da je morala sama da uđe i ode kod lekara, pošto je on bio u kratkim pantalonama. Inače, na ulaznim vratima bolnice jasno je istaknuto da je zabranjen ulazak u neprikladnoj garderobi.

foto: Filip Plavčić

Kako je rečeno u Kliničkom centru Srbije, tokom letnjih meseci zabranjen je ulazak osobama koje dolaze u šortsevima, atlet majicama, japankama, bermudama, majicama na bretele... Ovo ograničenje važi za sve klinike koje se nalaze u sastavu KCS, uključujući i Urgentni centar.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

"Iako postoje pravila oblačenja, to ne znači da će biti vraćen pacijent kome je potrebna hitna medicinska pomoć zbog toga što nije obučen u skladu sa propisanim. Građanima može pozliti na ulici, kupalištu, bilo gde. U takvim situacijama, oni će biti zbrinuti", ističu u KCS.

foto: Beta/Miloš Miškov

U DZ Stari grad ističu da je teško u potpunosti primenjivati pravila o oblačenju. Tim pre što je reč o ustanovama kojima se građanim prvo obraćaju za lekarsku pomoć kada im nije dobro.

"Pravilnik o oblačenju teorijski postoji, ali je praktično neprimenljiv. Kada im nije dobro, pacijenti dolaze i u šortsevima, japankama i nikada niko nije bio vraćen, zato što je tako obučen", kažu u DZ Stari grad.

foto: Zorana Jevtić

Osim za zdravstvene ustanove, dres kod se već godinama primenjuje u sudovima, ministarstvima, Skupštini Srbije...Tako je strogo zabranjen ulazak u izlizanim i iscepanim farmerkama, trenerkama, sportskim majicama sa aplikacijama, patikama, bluzama sa golim leđima i bretelama...

Pravila se primenjuje i na sve zaposlene, goste koji službeno dolaze u posetu u prostorije Vlade, stranke, a za kontrolu je zaduženo obezbeđenje na ulazu.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...