Najnovije vesti

VAJAR ZORAN MALEŠ OTKRIVA: Izliven u bronzi, delovaće kao da lebdi i moli se za sve nas... Ovako će izgledati spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu (FOTO)
Foto: Dado Đilas

Spomenik bi trebalo 15. novembra da bude postavljen u parku

VAJAR ZORAN MALEŠ OTKRIVA: Izliven u bronzi, delovaće kao da lebdi i moli se za sve nas... Ovako će izgledati spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu (FOTO)

Društvo

BEOGRAD - Spomenik patrijarhu Pavlu trebalo bi 15. novembra da bude postavljen u Tašmajdanskom parku, nadomak Crkve Svetog Marka, a njegov autor, beogradski vajar Zoran Maleš kaže da mu je osnovna ideja bila da prikaže kako se patrijarh moli za sve nas.

 

Maleš je otkrio da je spomenik trenutno na livenju i dodao da je model od gline napravio u Kikindi, tokom jula, kao učesnik kolonije "Tera", pišu Novosti.

"Osnovna ideja bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas", rekao je Maleš.

 

Prema njegovim rečima, sedeća figura, koja će biti odlivena u bronzi, neće se oslanjati ni na šta, pa će delovati kao da lebdi.

Kako je visina spomenika metar i osamdeset centimetara, a s postamentom dva metra i dvadeset centimetara, Maleš objašnjava da ne bi bilo primereno da bude monumentalnih dimenzija jer, kako navodi, sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću.

 

On je napomenuo da nije imao nameru da predstavi telesno, već duhovno biće "istinskog filozofa, koji nas je učio da su smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom".

 

Podizanje spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej. Podizanje obeležja koštaće 50.000 evra.

 

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...