OTVORENO PISMO MAJE PREDSEDNICI VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Hitno otkriti sve aktere napada na novinara Vladimira Kovačevića
Foto: PrintScreen, RTRS

stop nasilju nad novinarima!

OTVORENO PISMO MAJE PREDSEDNICI VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Hitno otkriti sve aktere napada na novinara Vladimira Kovačevića

Društvo -

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope (MAJE) uputila je otvoreno pismo predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović povodom brutalnog prebijanja novinara BN Televizije Branka Kovačevića pre tri dana u Banjaluci.

“Obraćamo Vam se sa zahtevom da učinite sve što je u Vašoj moći i da obezbedite hitno rasvetljavanje slučaja prebijanja novinara BN Televizije Vladimira Kovačevića. Kao predsednica Vlade u obavezi ste da iskoristite sve raspoložive mehanizme i da osigurate otkrivanje izvršilaca i eventualnih nalogodavaca stravičnog napada na gospodina Kovačevića.

foto: Twitter printscreen

Bilo kakav napad na medije ili novinare najgori je varvarski čin, koji je za svaku osudu i koji udara na temelje demokratije u svakom društvu. Upravo zbog toga, institucije koje se bave otkrivanjem krivičnih dela dužne su da sa posebnom pažnjom i velikom efikasnošću pristupe rasvetljavanju takvih slučajeva kako bi poslale nedvosmislenu poruku svima da napadi na medije ili novinare neće biti tolerisani.

Zbog svega navedenog u obavezi ste da iskoristite svoj institucionalni autoritet i da kao predsednica Vlade obezbedite hitno, temeljno i efikasno postupanje organa krivičnog gonjenja kako bi se otkrili svi učesnici ovog stravičnog napada i priveli pravdi u skladu sa zakonskim procedurama.

foto: Savo Prelević

Napad metalnim šipkama na Vladimira Kovačevića napad je na demokratiju i slobodu govora, pa želimo da verujemo da ćete ovom slučaju dati prioritet i da će se njegovim potpunim rasvetljavanjem poslati jasna poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerisati. Jedino će na taj način institucije sistema dokazati da postoji politička volja da se zaštite novinari i mediji, odnoso sloboda govora, koja je osnov demokratije svakog društva.”

S poštovanjem,

Vuk Maraš, izvršni direktor MAJE

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track