OTVORENO PISMO MAJE PREDSEDNICI VLADE REPUBLIKE SRPSKE: Hitno otkriti sve aktere napada na novinara Vladimira Kovačevića
Foto: PrintScreen, RTRS

stop nasilju nad novinarima!

Društvo

Medijska asocijacija jugoistočne Evrope (MAJE) uputila je otvoreno pismo predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović povodom brutalnog prebijanja novinara BN Televizije Branka Kovačevića pre tri dana u Banjaluci.

“Obraćamo Vam se sa zahtevom da učinite sve što je u Vašoj moći i da obezbedite hitno rasvetljavanje slučaja prebijanja novinara BN Televizije Vladimira Kovačevića. Kao predsednica Vlade u obavezi ste da iskoristite sve raspoložive mehanizme i da osigurate otkrivanje izvršilaca i eventualnih nalogodavaca stravičnog napada na gospodina Kovačevića.

foto: Twitter printscreen

Bilo kakav napad na medije ili novinare najgori je varvarski čin, koji je za svaku osudu i koji udara na temelje demokratije u svakom društvu. Upravo zbog toga, institucije koje se bave otkrivanjem krivičnih dela dužne su da sa posebnom pažnjom i velikom efikasnošću pristupe rasvetljavanju takvih slučajeva kako bi poslale nedvosmislenu poruku svima da napadi na medije ili novinare neće biti tolerisani.

Zbog svega navedenog u obavezi ste da iskoristite svoj institucionalni autoritet i da kao predsednica Vlade obezbedite hitno, temeljno i efikasno postupanje organa krivičnog gonjenja kako bi se otkrili svi učesnici ovog stravičnog napada i priveli pravdi u skladu sa zakonskim procedurama.

foto: Savo Prelević

Napad metalnim šipkama na Vladimira Kovačevića napad je na demokratiju i slobodu govora, pa želimo da verujemo da ćete ovom slučaju dati prioritet i da će se njegovim potpunim rasvetljavanjem poslati jasna poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerisati. Jedino će na taj način institucije sistema dokazati da postoji politička volja da se zaštite novinari i mediji, odnoso sloboda govora, koja je osnov demokratije svakog društva.”

S poštovanjem,

Vuk Maraš, izvršni direktor MAJE