NIKADA NIJE RANO DA POČNETE DA RAZMIŠLJATE O PENZIJI: Ovo je najsigurniji način da sebi osigurate bezbrižnu starost

Ulaganje u investicione fondove idealan način da osigurate bezbrižan život

NIKADA NIJE RANO DA POČNETE DA RAZMIŠLJATE O PENZIJI: Ovo je najsigurniji način da sebi osigurate bezbrižnu starost

Društvo -

Odlazak u penziju bi trebalo da označi prelazak u miran životni period koji prirodno dolazi kao nagrada za dug radni vek, brz životni tempo, stres i sve prekovremene sate na poslu. To je vreme koje bi čovek, po idealnom scenariju, trebalo da posveti sebi, porodici i uživanju u hobijima za koje nikada nije imao dovoljno vremena.

Pa ipak, imajući u vidu iznos prosečne penzije, kao i mesečne troškove za hranu, račune, doktore i lekove, jasno je da osnovna penzija najčešće nije dovoljna da vam obezbedi životni standard na koji ste navikli. Planiranje prihoda u starosti je dugoročan cilj i što ranije mu se posvetite, bolje rezultate ćete postići. Ulaganje sredstava u investicione fondove može biti idealan način da osigurate lep i bezbrižan život u trećem dobu.

Ulaganjem u investicioni fond, svoja slobodna sredstva investirate u različite finansijske instrumente, kao što su obveznice, akcije i depoziti, i to ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu novca i kapitala. Imovinom investicionog fonda upravlja stručno lice – portfolio menadžer, čime vam je obezbeđen profesionalni pristup vođenju ličnih sredstava, u cilju ostvarenja očekivanog prinosa u skladu sa rizičnošću odabranog fonda, uz minimalizaciju troškova i utrošenog vremena. Investiranje uvek nosi određenu dozu rizika, ali se on ulaganjem u veći broj finansijskih instrumenata koji se nalaze u portfoliju investicionog fonda svodi na najmanju moguću meru.

Prinos koji možete ostvariti ulaganjem u investicioni fond obično je viši nego prinos koji bi ostvarili nekim konvencionalnim oblikom štednje, a dodatnu pogodnost predstavlja to što u svakom trenutku možete prodati investicione jedinice i u najkraćem roku doći do novčanih sredstava. Na ovaj način možete odvajati sredstva za penzionerske dane, uz mogućnost da ih u slučaju potrebe podignete i ranije, za razliku od penzijskih fondova gde se sredstva ne mogu podići pre navršenih 58 godina života.

Možda ste tek stupili u radni odnos pa vam se briga o penziji čini dalekom i nepotrebnom, ali nikada nije previše rano da razmišljate o sigurnoj luci u koju ćete uploviti kada za to dođe vreme. Starost može biti veoma lepa, ukoliko na vreme i odgovorno pristupite planiranju svoje budućnosti. Ne zaboravite – ulaganje u kvalitet života u trećem dobu može biti jedna od najznačajnijih investicija u vašem životu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track