EVO KOLIKO SRBA JE POTPISALO DA NE ŽELE DA BUDU DONORI: Većinom ovi pacijenti stavljaju VETO na svoje organe
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

nova pravila

EVO KOLIKO SRBA JE POTPISALO DA NE ŽELE DA BUDU DONORI: Većinom ovi pacijenti stavljaju VETO na svoje organe

Društvo -

Protiv doniranja organa u slučaju moždane smrti, od 2. avgusta kada je počela primena novog Zakona o transplataciji organa, do juče se izjasnilo 36 ljudi.

Najviše onih koji su stavili "veto" na svoje organe je sa teritorije Beograda, ukupno 16, i Vršca, gde je izjave da se izričito protive doniranju organa potpisalo 12 ljudi, rečeno je "Novostima" u Upravi za biomedicinu.

U Šapcu su potpisane dve takve izjave, a po jedan potpisnik dosad je registrovan u Malom Iđošu, Vladičinom Hanu, Loznici, Vranju, Golupcu... Izabrani lekari tvrde da pacijenti u ogrmnoj većini i ne pitaju za takvu mogućnost.

Izjave o protivljenju doniranja organa potpisuju se kod izabranog lekara. Doktorka Vesna Rakonjac, v. d. direktora Uprave za biomedicinu, potvrđuje da se one istog dana mejlom prosleđuju Upravi, a kasnije i poštom.

- To potpuno isključuje mogućnost da se uopšte razmatra uzimanje organa od osoba koje se tome protive u slučaju da dožive moždanu smrt - objašnjava dr Rakonjac.

Oni koji su izričito protiv doniranja organa za takvu odluku uopšte ne moraju da navode razlog. To nije predviđeno ni upitnikom koji standardizovan. Upisuju se samo osnovni podatci, srednje slovo, godište, pol, ne i matični broj.

- Iz Uprave se te izjave prosleđuju transplatacionim centrima - objašnjava dr Rakonjac: "Na osnovu toga su obavezni da kad god imaju pacijenta kojem je dokazana moždana smrt poređenjem podataka ustanove da li se on izjasnio protiv doniranja organa, a obavezna je i dodatna provera preko registra uprave za biomedicinu. Jer, ti centri su dužni da nas obaveste kad god imaju potencijalnog donora i onda će se proverati da li je on eventualno bio protiv doniranja organa, pre nego što se razovara sa porodicom.

Protive se uglavnom stariji sugrađani

Izjave protiv doniranja organa popunili su dosad, ugavnom pacijenti koji kod svog izabranog lekara dolazili po recepte za lekove, kaže dr Vesna Rakonjac i dodaje: Među njima su najbroniji straiji pacijenti, a najstariji potpisnik izajve protiv doniranja organa je 1924. godište, a on i bez te izjave ne bi mogao da bude donor.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track