OD PONEDELJKA U KLUPAMA: U osnovnim školama u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu i 40 dece migranata
Foto: Marina Lopičić

đaci prvaci

OD PONEDELJKA U KLUPAMA: U osnovnim školama u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu i 40 dece migranata

Društvo -

VRANJE - Od ponedeljka će u osnovne škole u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu krenuti i ukupno 40 mališana iz prihvatnih centara za izbeglice i migrante u tim gradovima, koji su već prošli sistematske preglede, rečeno je danas u republičkom Komesarijatu za izbeglice i migracije.

U dve osnovne škole u Vranju krenuće 18 mališana koji su sa roditeljima smešteni u prihvatnom centru u tom gradu, osnovna škola u Bujanovcu imaće i osam učenika iz prihvatnog centra u Bujanovcu, dok će u Bosilegradu u školu krenuti ukupno 14 dece izbeglica i migranata, uzrasta od 7 do 14 godina.

Za razliku od prošle godine neće biti dece izbeglica i migranata koji će pohađati i osnovnu školu u Preševu, s obzirom na to da je Prihvatni centar za izbeglice i migrante u tom gradu privremeno zatvoren od 17. avgusta.

Zbog racionalizacije troškova privremeno su zatvoreni i prihvatni centri za izbeglice i migrante u Dimitrovgradu, kao i u Divljani kod Bele Palanke, odakle su izbeglice premeštene u tri prihvatna centra u Pčinjskom okrugu, zbog čega je i povećan broj dece školskog uzrasta u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu u odnosu na isti period prošle godine.

Iz prihvatnog centra u Preševu izbeglice su prebačene u prihvatni centar u Bujanovcu gde ih sada ukupno ima 175, izbeglice i migranti koji su bili smešteni u Dimitrovgradu prebačeni su u prihvatni centar u Vranju, gde ih je sada smešteno ukupno 187.

U prihvatni centar u Bosilegradu prebačene su izbeglice iz centra Divljana kod Bele Palanke, tako da je u Bosilegradu trenutno smešteno ukupno 53 izbeglica i migranta sa Bliskog istoka.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije u 18 prihvatnih centara i azila u Srbiji trenutno boravi oko 3.400 migranata, a prihvatni centri koji su zbog racionalizacije troškova zatvoreni mogu da se, ako bude potrebe, brzo ponovo aktiviraju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track