Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ SA KINESKOM DELEGACIJOM: Saradnja Srbije i Kine dobra, ali postoji prostor za proširenje
Foto: Dragana Udovičić

SASTANAK

ŠARČEVIĆ SA KINESKOM DELEGACIJOM: Saradnja Srbije i Kine dobra, ali postoji prostor za proširenje

Društvo

BEOGRAD - Inicijativa "Pojas i put", čiji je cilj brže povezivanje Azije sa Evropom i Afrikom, predstavlja šansu da Srbija i Kina ojačaju saradnju i razmenu u oblastima kao što su kultura, ekonomija i trgovina, ali i obrazovanje i nauka, ocenio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u razgovoru s delegacijom iz Kine koja je organizovala svetsku turneju kineskih brendova.

 

Ministar Šarčević je, kako je saopštilo resorno ministarstvo, u utorak razgovarao s kineskom delegacijom, istakavši tom prilikom da je saradnja dve zemlje dobra u mnogim oblastima, ali i da postoji dosta prostora za proširenje bilateralne obrazovne i naučne saradnje.

 

U okviru inicijative "Pojas i put" organizovana je svetska turneja kineskih brendova koju je sponzorisala kineska kompanija Liten grupa. Karavan vozila marke Lend Rover krenuo je iz grada Vendžou na put 28. jula i posle 37 dana vožnje kroz 10 zemalja i pređenih 15.200 kilometra stigao je u Beograd.

 

Predstavnik Liten grupe Vu Ćijang (WU Quiang) ocenio je da je ovaj projekat dobra šansa za jačanje saradnje Kine i Srbije u raznim oblastima, kao i prilika da se kineski preduzetnici bolje upoznaju sa investicionim okruženjem u Srbiji, ali i Evropi.

 

"Ovo je prvi deo projekta. Drugi deo su sajmovi u Vengdžou i Šagaju", naveo je on.

 

Kineska delegacija najavila je da će 26. oktobra biti održan sajam "Ekspo Vendžou" na kome će Srbija imati priliku da u posebnom paviljonu od 90 metara kvadratnih predstavi svoju privredu i obrazovanje.

 

Kako je istaknuto na sastanku, u Vengdžou je ranije osnovana i Kancelarija za razvoj saradnje Kine i Srbije čiji je cilj da promoviše kulturnu i ekonomsku razmenu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...