Najnovije vesti

U SRBIJI ČAK 150 LOKACIJA SA  BOMBAMA KOJE NISU EKSPLODIRALE: Oprezno! Ima ih i u rekama, pod zemljom...
Foto: Profimedia

opasnost

U SRBIJI ČAK 150 LOKACIJA SA BOMBAMA KOJE NISU EKSPLODIRALE: Oprezno! Ima ih i u rekama, pod zemljom...

Društvo
12:54h

Neeksplodirane bombe iz 1999. godine nalaze se 150 lokacija u Srbiji, od kojih su neke i u dubini od 20 metara, rečeno je danas agenciji Beta u Centru za razminiranje. Površina na kojoj se nalazi municija obuhvata skoro 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega najviše u opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac, Raška i Niš.

"Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima (Paraćin, Kraljevo, Vranje, Leskovac, Kragujevac), van vojnih objekata još nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara", navode iz Centra.

Prema njihovim podacima, neeksplodirana ubojita sredstva nalaze se i pod vodom i to na 11 lokacija u rekama Savi i Dunavu. Kako navode, u Djerdapskoj klisuri na Dunavu u blizini Prahova 1944. godine potopljeni su nemački ratni brodovi sa protivbrodskim minama i drugim ubojitim sredstvima.

U opštini Bujanovac tokom sukoba od 2000. godine do 2002. godine nalaze se grupe mina na površini od 2,2 miliona kvadratnih metara.

"Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata odvijali su oružani sukobi različitih intenziteta i zagadjenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda. Za pojedinačne pronalaske mahom iz ovog perioda, zadužen je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova", objašnjavaju iz Centra za razminiranje.

Ove godine Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, a novcem Medjunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 metara kvadratnih.

"Rusija ove godine finansira projekat uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na prostoru koji je zagadjen nakon požara i eksplozija u vojnom magacinu u Paraćinu površine više od 600.000 metara kvadratnih. Radovi na ovom projektu su počeli krajem avgusta i trajaće do kraja ove godine", najavljuju iz Centra.

Centar za razminiranje je napravio i projekte za čišćenje kasetne municije u Sjenici, Nišu, Tutinu, ali njihova realizacija zavisi od obezbedjenja finansijskih sredstava.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track