NIŠLIJKA JE IZGORELA KADA JOJ JE EKSPLODIRAO PUNJAČ ZA TELEFON! Poštujte ova ZLATNA PRAVILA i sprečite tragediju u vašem domu!
Foto: AP

OPREZ!

NIŠLIJKA JE IZGORELA KADA JOJ JE EKSPLODIRAO PUNJAČ ZA TELEFON! Poštujte ova ZLATNA PRAVILA i sprečite tragediju u vašem domu!

Društvo -

Tragična smrt Nišlijke V. L. (56), koja je stradala u požaru od eksplozije punjača za mobilni telefon, upozorenje svima da budu oprezni s kućnim aparatima

Nišlijka V. L. (56) preminula je u Kliničkom centru Srbije, pošto joj je u požaru koji je u utorak buknuo u njenom stanu posle eksplozije punjača za mobilni telefon izgorelo čak 95 odsto kože.

Ova tragedija dokaz je da upozorenja stručnjaka da punjači za telefon ili laptop ne smeju non-stop biti uključeni u struju, jer se zbog pregrevanja mogu i zapaliti, retko ko poštuje, a oni koji to redovno rade često su predmet podsmeha. Punjači su, pored kvarcnih peći, neisključenih ringli na šporetu, upaljenog opuška na jastuku ili ćebetu, najčešći uzročnici požara koji se često završavaju tragično.

I najmanja nepažnja dovoljna je da vatra bukne u domaćinstvu i izazove ogromnu štetu, pa vatrogasci naglašavaju da se kvarcne peći ne prekrivaju tkaninom i ne postavljaju blizu kreveta i fotelja ma koliko god nekome bilo hladno, da se opušci dobro ugase pre nego što se bace u kantu za smeće, kao i da se nikako ne ide u prodavnicu ili na kafu kod komšinice ako se na šporetu kuva ručak ili radi veš-mašina. Potrebno je samo nekoliko sekundi da plin ili električna ploča izazovu vatru, pa vatrogasci savetuju da ne odlazite iz kuhinje dok se jelo kuva ili da što češće proveravate da li je sve u redu.

Velike električne aparate uvek treba odmaknuti od zida da se toplota koju stvaraju ne akumulira. Šporet, frižider i mašina za pranje veša moraju biti uključeni svaki u svoju utičnicu, jer njihovo napajanje preko istog produžnog kabla može da izazove kratak spoj i izazove požar. I oštećeni produžni kabl može da izazove strujni udar, a nezaštićene žice, ako dođu u dodir s tepihom ili prekrivačem, za tili čas mogu da zapale kuću. Vatra može da bukne i zbog neočišćenog filtera na mašini za sušenje veša.

Kako bi se izbeglo paljenje opasne materije kreozota, koji se taloži u odžaku od sagorevanja drva, dimnjak treba čistiti dva puta godišnje. I upaljena sveća je čest uzrok požara, pa se savetuje da se i najmanja sveća ugasi vlažnim prstima.

Preventiva

Kako sprečiti požar:

- ne izlaziti iz kuće ako se na šporetu kuva ručak - mašinu za pranje veša ne ostavljati uključenu kad izlazite iz kuće - električne aparate ne stavljajte tik uza zid - ne koristite oštećene produžne kablove - ne prekrivajte kvarcnu peć tkaninom - ne primičite kvarcnu peć krevetu ili fotelji - redovno čistite mašinu za sušenje veša - redovno čistite dimnjak - gasite sveće vlažnim prstima - opuške od cigareta dobro ugasite pre nego što ih bacite

(Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track