FRANCUSKI AMBASADOR MONDOLONI: Makron pozvao Vučića kao saveznika i prijatelja
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obeležavanje kraja Velikog rata

FRANCUSKI AMBASADOR MONDOLONI: Makron pozvao Vučića kao saveznika i prijatelja

Društvo -

Francuska pridaje veliki značaj dostojnom obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, pa će tim povodom 11. novembra u Parizu biti održana ceremonija na koju će biti pozvani predstavnici zemalja učesnica u ratu, izjavio je francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni.

- Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na ceremoniju 11. novembra 80 šefova država koji predstavljaju zemlje učesnice u ratu, nakon čega će 12. i 13. novembra uslediti Pariski mirovni forum, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvan da predstavlja Srbiju - rekao je Mondoloni na konferenciji za novinare u francuskoj ambasadi u Beogradu, na kojoj je predstavio najvažnije događaje posvećene obeležavaju stogodišnjice završetka Velikog rata.

Među glavnim događajima kojima će u Srbiji biti obeležena stogodišnjica od okončanja Velikog rata su prijem povodom 1. novembra, Dana oslobođenja Beograda, obeležavanje Dana primirja 11. novembra, prijem povodom publikacije ratnog dnevnika francuskog maršala i srpskog vojvode Franše d'Eperea, karavan francuskih filmova, putujuća izložba "Naša istorija, naša sećanja", dva naučna skupa u saradnji s Balkanološkim institutom i s Vojnom akademijom i koncert na Kolarcu 23. septembra.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević istakao je da prijateljstvo Francuske i Srbije datira i pre Prvog svetskog rata, ali da je u tom ratu kulminiralo kada je Francuska stala rame uz rame sa Srbijom i izvojevala pobedu i slobodu. - Srbija je uvek bila na stani pravde, pobede i slobode i to čini i danas i svako treba da bude ponosan što je Srbin koji se borio i izborio za svoju slobodu na pravičan način - rekao je Đorđević.

Ambasador Frederik Mondoloni U ratu iskovano prijateljstvo

- U Prvom svetskom ratu Srbija je imala posebno mesto u srcima Francuza. U tom sukobu je iskovano francusko-srpsko prijateljstvo - istakao je Mondoloni.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track