KAKO IZGLEDA STARITI U SRBIJI: Polovina penzionera siromašna, odriču se svega da bi pomogli decu i unuke
Foto: Shutterstock

tužno

KAKO IZGLEDA STARITI U SRBIJI: Polovina penzionera siromašna, odriču se svega da bi pomogli decu i unuke

Društvo -

Čak 45,3 odsto osoba starijih od 75 godina u Srbiji je materijalno uskraćeno, za razliku od EU, gde je ovaj procenat svega 12,8 odsto.

Materijalna uskraćenost stanovništva u Srbiji se povećava sa povećanjem starosti, za razliku od EU, gde se smanjuje sa godinama starosti.

foto: Profimedia

Materijalna uskraćenost je nemogućnost pojedinaca ili domaćinstava da priušte osnovna dobra ili usluge tipične u njihovom društvu u datom periodu, usled nedostatka sredstava a ne usled njihovog slobodnog izbora. Materijalna uskraćenost fokusira se i na dugotrajne a ne samo na trenutne finansijske prilike Srbiji. U Srbiji su upravo među najstarijom populacijom najizraženije i rodne razlike: čak 25,2 odsto žena starijih od 75 godina izloženo je teškim oblicima materijalne uskraćenosti, u odnosu na 16,5 odsto muškaraca istog starosnog doba. Iako su oba pola u ovom životnom dobu u nezavidnoj situaciji, žene češće nego muškarci nisu u mogućnosti da samostalno troše manje količine novca bez konsultacija sa drugima (20 odsto žena u odnosu na 13,9 odsto muškaraca), da priušte odlazak na sportske ili kulturne događaje (27,8 odsto žena, 23,4 odsto muškaraca), da se okupe na piću ili obroku sa prijateljima ili porodicom (29,1 odsto žena, 23,9 odsto muškaraca), da zamene iznošenu odeću (36,3 odsto žena, 29,5 odsto muškaraca) i češće nemaju dva para obuće (31,7 odsto žena, 25,4 odsto muškaraca). Primetan je i izvestan obrazac ponašanja u formi samožrtvovanja, prema kome se starije žene odriču zadovoljavanja sopstvenih potreba kako bi pomogle deci, unucima ili drugim članovima porodice.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Posebno zabrinjava podatak da 20 odsto žena ne može da troši novac samostalno, što ukazuje na učestalost finansijskog zlostavljanja starijih žena, a to prema novim podacima predstavlja najčešći oblik nasilja prema starijim osobama. Takođe, prosečna starosna penzija žena je u visini 80 odsto prosečne penzije muškaraca. To je posledica nejednakosti sa tržišta rada iz prethodnih životnih faza: veće aktivnosti, dužeg radnog staža i viših primanja muškaraca. Ovo je bila jedna od tema panel diskusije "Kako izgleda stariti u Srbiji: materijalni i socijalni položaj starih" povodom predstavljanja šestog broga stručnog časopisa MONS – Monitoring socijalne situacije u Srbiji, koji izdaju FREN - Fond za razvoj ekonomske nauke i SeConS Grupa za razvojnu inicijativu.

(Kurir.rs/Euractiv.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track