NOVA HOROR IGRA U SRPSKIM ŠKOLAMA! Zove se IZAZOV, osnovci se tuku do krvi, a onda sledi NAJSTRAŠNIJA STVAR!
Foto: Shutterstock

Roditelji, oprez

NOVA HOROR IGRA U SRPSKIM ŠKOLAMA! Zove se IZAZOV, osnovci se tuku do krvi, a onda sledi NAJSTRAŠNIJA STVAR!

Društvo -

Tortura Pravila "izazova" su takva da dete koje se izabere za mučenje, ne sme nikome da kaže, makar imalo najveće modrice, mora da ih skriva

Stravična igra koja se zove "izazov" startovala je s početkom školske godine i svakoga dana ugrožava đake u srpskim školama, a najpopularnija je među učenicima sedmog razreda!

Đaci se dogovore ko će biti nedeljna žrtva i iživljavanje kreće. Pravila igre su takva da dete koje je izabrano za mučenje ne sme nikome da pisne šta se dešava. Makar imalo modrice, mora da ih skriva. Vršnjaci siledžije ga udaraju, pljuju i verbalno kinje, a ono ne sme nikom da se požali jer ga onda tretiraju kao cinkaroša, a agonija koja mu predstoji neće trajati samo nedelju dana, već zauvek!

Na slično je upozorila i učiteljica jedne beogradske škole, kada je roditeljima dala papirić na kome piše: "Upozoravam roditelje na različite 'izazove' koji se pojavljuju, a koji decu ozbiljno ugrožavaju, a ima 'zadataka' koji su opasni i po život. Na primer: igra davljenja - ko će duže da izdrži da se ne onesvesti dok mu stežu vrat; žvakanje tečnog praška za veš u kesicama" - napisala je učiteljica.

foto: Dcard

Siledžijstvo

Detalji novog "izazova", srećom, nisu ostali u strogoj tajnosti, kako su đaci siledžije prvobitno zamislili, već su i neki roditelji saznali šta se dešava, pa će moći da reaguju. Jedna majka s Ceraka, koja je zbog straha za svoje dete insistirala da ostane anonimna, kaže da joj sin sedmak već dolazi s brojnim podlivima i da će o ovoj temi razgovarati već na prvom roditeljskom sastanku koji je zakazan za ovu nedelju.

- Zabrinuta sam za svoje dete, baš kao i za svu drugu decu. Veoma je opasno da se na ovaj način igraju. Tek je počela školska godina, a oni već trpe iživljavanje, dolaze s modricama, a to skrivaju jer su takva pravila "izazova". Na roditeljskom sastanku ćemo tražiti rešenje - rekla je majka.

Prijaviti nasilje

Iz Ministarstva prosvete kažu da nisu dobili zvanične prijave u vezi s ovom igrom.

- Da bi se ovakve pojave zaustavile i negativne posledice sprečile, potrebno je da roditelji ukažu svojoj deci da ne treba da trpe nasilje, da ne treba da se ponašaju nasilno, ali i da ne treba ni da posmatraju kada se nasilje događa. Treba da prijave nasilje. Mogu da se obrate nastavnicima i stručnim saradnicima i informišu ih o svojim saznanjima. Od njih će da dobiju podršku, zaposleni u školama poznaju procedure i načine prevencije koje mogu da primene, uz obavezno uključivanje roditelja učenika - kažu u ministarstvu i dodaju da i mediji igraju pozitivnu ulogu u cilju da se spreči nasilje među vršnjacima.

foto: Printscreen

Mučenje najčešće u toaletima i sali za fizičko Dragana Janković, majka dečaka Alekse Jankovića, koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, kaže da je najkritičnije upravo među sedmacima. - Stalno sam skretala pažnju razrednim starešinama da je to najrizičniji period za osnovce. U tom uzrastu se dešavaju najozbiljnije situacije vršnjačkog nasilja. Taj "izazov" je izuzetno surova igra jer dete doživljava psihičko i fizičko nasilje, a mora da se pokaže da je "muško" i da sve istrpi. Deca budu na više načina povređivana, a može doći do ozbiljnih posledica. Nasilje se najčešće događa na skrivenim mestima, u školskim toaletima, salama za fizičko ili mestima koja nisu pokrivena video-nadzorom. Upravo tu treba pojačati dežurstvo - kaže Jankovićeva. Ona dodaje da najveću odgovornost snose roditelji, koji moraju da što više razgovaraju s decom, da stvaraju odnos od poverenja, da svakog dana posle škole svoje dete pitaju o svemu šta se dešavalo i o tome vode dnevnik.

Ovo su opasne igre koje su deca igrala Od kita do davljenja

- plavi kit - osobi se oštrim predmetom iscrtava kit toliko jako da "kit prokrvari" - burek udarac: žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenima i venama na rukama - izolir-traka: neko zalepi dete selotejpom i izolir-trakom za zid tako da ne može da se izvuče. Onda se udalji i telefonom snima njegove reakcije dok pokušava da se oslobodi - Davljenje: deca se takmiče ko će duže da izdrži a da se ne onesvesti dok ga drugi davi

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track