KAKAV JE OVO APSURD NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU! Upali na budžet, ali su im onda rekli da MORAJU DA PLATE 98.000 DINARA ŠKOLARINE!
Foto: Nebojša Mandić

ČEKA SE MINISTARSTVO PROSVETE

KAKAV JE OVO APSURD NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU! Upali na budžet, ali su im onda rekli da MORAJU DA PLATE 98.000 DINARA ŠKOLARINE!

Društvo -

Trud i uspeh studenata Beogradskog Univerziteta na master studijama, očigledno ne vredi ništa, imajući u vidu da čak i oni koji su postigli status finansiranja sa budžeta - moraju da plate školarinu!

"Studenti koji se finansiraju iz budžeta na studijskim programima pri Univerzitetu u Beogradu uplaćuju školarinu koja će im biti vraćena kada Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvrši uplatu sredstava", navodi su u napomeni konkursa za upis na master akademske stuje, za profil Obrazovne politike.

Ovaj profil može da se pohađa i na Univerzitetu u Beogradu (25 samofinansirajućih studenata i pet na budžetu) i na Fakultetu pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu (20 samofinansirajućih).

Kontaktirali smo referente zadužene za upis ovog konkursa na Beogradskom Univerzitetu, koji su potvrdili da će budžetski studenti zaista morati da uplate školarinu, koja za navedeni profil Obrazovne politike iznosi 98.000 dinara, odnosno 2.000 evra za strance.

Ova odluka donesena je, kažu, u maju, a počeće da se primenjuje ove jeseni, nakon što se master studenti upišu na fakultete.

To povlači pitanje koliko studenata, koji su svojim radom zaslužili budžetski status, ipak neće moći da se upiše, jer jednostavno - nemaju novca.

Ipak, referenti nisu mogli da nam daju više informacija, te su nas uputili na prorektora Živoslava Tešića, koji nije odgovorio na naša pitanja o ovoj temi.

Na nedavnoj sednici Saveta Beogradskog univerziteta, ovu situaciju pomenuo je i rektor Univerziteta, prof. dr Vladimir Bumbaširević.

foto: Nebojša Mandić

"Cene ostaju iste na osnovnim, odnosno master i doktorskim studijama, i neće biti promena u okviru visina školarina studija koje organizuju fakulteti u Beogradu. Mi imamo određen broj slobodnih mesta na teret države. O tome je bilo mnogo govora na televiziji, a o čemu sam ja razgovarao sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovane dr. Bojanom Tubićem. Ministarstvo nam svake godine da određen broj budžetskih mesta, a nikad nam ne doplati novac", rekao je on.

Bumbaširević je rekao i da za neke master programe koji imaju 30-50 studenata, ta tri, četiri budžetska mesta i ne predstavljaju problem, ali se komplikuje kada jedan studentski program ima četiri studenta i svi su budžetski.

"Tako je to već nekoliko godina, tako da smo mi ove godine rekli: "Upisujemo ih na budžet, ali u slučaju da novac ne pristigne od Ministarstva prosvete, mi iz organizacije za nastavu moramo naplatiti taj novac".

Pomoćnik ministra nije obavešten o tome, rekao sam mu o čemu se radi i dogovor je da pronađemo neko rešenje - rekao je Bumbaširević na toj sednici.

Ministarstvo pokušava da reši problem

Ovaj problem prokomentarisali su i iz Ministarstva:

"Kvalitetno visoko obrazovanja je jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zbog čega se intenzivno radi na reformi te oblasti. Imajući u vidu značaj visokog obrazovanja Ministarstvo traži načine kako da se prevaziđe problem finansiranja master studija na nivou univerziteta."

Kurir.rs/Blic/M. Milojković/Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja