MINISTARSTVO PROSVETE PREDLAŽE: Razredne starešine u 9. platnoj grupi
Foto: Dragana Udovičić

razgovori sa prosvetarima

MINISTARSTVO PROSVETE PREDLAŽE: Razredne starešine u 9. platnoj grupi

Društvo -

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o predlogu platnih grupa i razreda u toj oblasti koji bi trebalo da budu deo Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu, navodi se u saopstenju Ministarstva.

Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Šarčević je ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

On je podsetio da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.

Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track