Najnovije vesti

NATAŠA JE MAMA DVA DEČAKA I ŽIVI U LONDONU: Ovako izgleda porodiljsko u Engleskoj! Naknada zavisi od poslodavca, a moj je plaćao više! Vrtić je preskup pa se mnoge majke i ne vrate na posao
Foto: Profimedia

njena karijera nije trpela

NATAŠA JE MAMA DVA DEČAKA I ŽIVI U LONDONU: Ovako izgleda porodiljsko u Engleskoj! Naknada zavisi od poslodavca, a moj je plaćao više! Vrtić je preskup pa se mnoge majke i ne vrate na posao

Društvo

Nataša živi i radi u Londonu. Oduvek je želela da ima karijeru, ali i porodicu. Ispričala je kako je uspela da uskladi dve svoje želje, kakav je odnos poslodavaca prema budućim majkama u Velikoj Britaniji i šta može da očekuje od države.

foto: Profimedia

Otkad je stupio na snagu 1. jula, o novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom stalno se polemiše. Iako ima mnoga dobra rešenja, ovaj zakon, kao i svaki drugi ima manjkavosti na kojima će morati da se radi u narednom periodu ako država zaista hoće da podstakne žene na rađanje.

Kao pitanje nameće se kako su probleme sa natalitetom i regulativu o porodiljskom bolovanju rešile evropske zemlje.

 

Ovo je iskustvo Nataše Jeremić, mame dva dečaka koja živi u Londonu. Nataša je doktorirala hemijsko inženjerstvo. Uložila je mnogo vremena i napora u svoje obrazovanje, tako da joj je karijera oduvek bila nešto važno u životu. Ali isto tako, želela je da bude ostvarena i na privatnom planu, pa je tako rodila dva dečaka, Luku i Aleksandra, u relativno kratkom razmaku od 16,5 meseci.

foto: Shutterstock

- Nikad nisam osetila da je moja karijera trpela zato što imam decu. Imala sam dobre poslodavce koji su bili fleksibilni kad sam se vratila na posao, a pritom su mi i plaćali veću porodiljsku naknadu nego što propisuje zakon. U suštini sve mnogo zavisi od poslodavca - kaže Nataša.

Objašnjava da majka u Velikoj Britaniji ima prava na devet meseci plaćenog porodiljskog odsustva, ili još dodatnih tri meseca, koji uopšte nisu plaćeni. Uslov za dobijanje plaćenog porodiljskog odsustva je da je bila zaposlena minimum šest meseci pre termina porođaja.

 

- Prvih šest nedelja mame primaju 50 odsto od pune zarade, a posle toga primaju samo naknadu za statutorno porodiljsko odsustvo, koje je slabo plaćeno, oko 130 funti nedeljno. Takođe, u trenutku rođenja deteta većina dece stiče pravo na dečji dohodak, koji iznosi 20.70 funti za prvo dete nedeljno i oko 13 funti nedeljno za drugo, treće i ostalu decu - objašnjava Nataša.

Otkriva da je nega dece u Britaniji jako skupa i da u proseku zavisno od lokacije vrtići u punom vremenu po detetu u okolini Londona mesečno koštaju od 1.000 do 1.200 funti mesečno. To je i glavni razlog zbog kog se većina majki uopšte ne vraća na posao ili se vraća na nekoliko sati nedeljno.

foto: AP

- Vlada Velike Britanije tek od četvrte godine plaća 30 sati vrtića nedeljno i to je vreme kada se majke polako vraćaju na posao jer je matematika malo bolja. Ali treba stići to četvrte godine - kaže u šali Nataša, čiji sinovi Luka i Aleksandar sad imaju pet i sedam godina.

foto: AP/Ilustracija

Na kraju dodaje i da su joj jako pomogle mama i sestra iz Srbije jer je cena pune nege za dva dečaka odnosila jednu platu. I to je još jedan od dokaza da bez porodice nema ništa i da baš zato treba da mislimo o natalitetu.

 

(Kurir.rs/Blic/Žena/Biljana Stefanović/Foto: Profimedia/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...