SITUACIJA ŠIROM SRBIJE JE VIŠE NEGO ZABRINJAVAJUĆA: Ako danima ne prestajete da kijate, teško dišete i peku vas oči, ovo bi mogao da bude UZROK!
Foto: Shutterstock

kiša donosi više štete nego koristi

SITUACIJA ŠIROM SRBIJE JE VIŠE NEGO ZABRINJAVAJUĆA: Ako danima ne prestajete da kijate, teško dišete i peku vas oči, ovo bi mogao da bude UZROK!

Društvo -

Već nedeljama je koncentracija polena ambrozije u čitavoj zemlji veoma visoka, a kako kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine, situacija će ostati nepromenjena do kraja septembra.

Leto koje je zbog obilnih pljuskova i lokalnih vremenskih nepogoda više podsećalo na jesen, olakšalo je mučan period za alergične i donekle uticalo na smanjenje upornog polena biljaka. Međutim, suvo i toplo vreme u poslednjih mesec dana pogodovalo je rastu i cvetanju ambrozije, čija je koncentracija u vazduhu i više nego zabrinjavajuća. Iako spada u letnje alergije, ambrozija je aktuelna do kasne jeseni.

foto: Beoinfo

- Za vreme obilnih kiša ambrozija je stasavala, da bi, kada su kiše prestale, ona naglo počela da cveta. Trenutna koncentracija ambrozije je čak deset puta veća od graničnih. Trenutno merimo 190 polenovih zrna po kubnom metru dnevno, a granična vrednost je 15 - objašnjava Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Iako se najjači udar polena ovog korova beležio od sredine avgusta do sredine septembra, prema rečima Mitrovićeve, postoje tendencije da će se polen ovog korova smiriti tek krajem septembra.

- Alarm je kada se nekoliko dana koncentracija polena nalazi u prekograničnim vrednostima, a mi brojimo već 20. dan - dodaje Mirjana Mitrović.

Spas od ambrozije mnogi vide u kiši koja bi sprala polen ove biljke, no, prema rečima naše sagovornice, kratki, lokalni pljuskovi mogu doneti više štete nego koristi.

- Kada padne lokalni pljusak, na nekih 15 minuta, ta količina padavina ne čini mnogo. Naprotiv, tada polenova zrna nabubre, puknu i njihov sadržaj ode u atmosferu. Kiša je dobra ukoliko bi padala dva, tri dana. Tada bi se osetio boljitak jer bi biljka bila mokra, pa bi joj trebalo vremena da osuši komponente cveta - objašnjava Mitrovićeva.

foto: Beoinfo

U polenu ambrozije su konstatovana čak 52 jedinjenja koja su alergogena, od kojih su šest naročito opasni.

- Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa koje može da traje čitave sezone. Pored navedenih simptoma, preosetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima. To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju - navodi se na sajtu Zavoda za biocide.

Zbog zapušenosti nosa smanji se ili gubi čulo mirisa. Mogu se javiti i podočnjaci, uzrokovani povećanim dotokom krvi. Ovakvi pacijenti su često razdražljivi, malaksali i bez koncentracije, što im umanjuje radnu sposobnost.

(Kurir.rs/Blic, A.J./Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja