SRBIJO POMOZI! SVI ZA MALOG DUŠANA, SVAKI DINAR VELIK JE KAO KUĆA: Novac još nije skupljen, vremena malo, evo šta da uradite...
Foto: Privatna Arhiva

potrebna pomoć

SRBIJO POMOZI! SVI ZA MALOG DUŠANA, SVAKI DINAR VELIK JE KAO KUĆA: Novac još nije skupljen, vremena malo, evo šta da uradite...

Društvo -

Borba za život malog Dušana Todorovića (4) iz Svilajnca podigla je Srbiju na noge ujedinivši stanovnike u zajedničkoj borbi protiv dva najveća Dušanova neprijatelja - vremena i nedostatka novca za lečenje.

Iz Fondacije "Podrži život", koja je pokrenula akciju pomoći malom Dušanu, kažu da potreban iznos još nije prikupljen i da još dosta novca nedostaje.

Ratomir Antonović, upravitelj Fondacije navodi da su poprilično zabrinuti, ali da je sinoć bilo "udarno", te da će uskoro izaći sa novim informacijama.

"Moramo biti optimisti. Želimo da izađemo sa najboljom vešću", kaže Antonović, koji ističe da ostaje malo vremena i da bi uplata sredstava iz državnog fonda u ponedeljak, na žalost, mogla da bude zakasnela.

Međutim, širom Srbije pokrenute se brojne akcije za pomoć dečaku iz Svilajnca. Kako bi se do kraja nedelje skupila preostala količina novca koja nedostaje kako bi se Dušanovo lečenje nastavilo na klinici "Sant Joan de Deu" u Španiji, mladi su rešili da uzmu stvar u svoje ruke i pomognu ovom malom dečaku.

foto: Privatna Arhiva

Pored toga što se društvenim mrežama širi apel za slanje SMS-ova od kojih bi novac otišao za Dušanovo lečenje, mladi Beograđani su rešili da pomognu i tako što će na ulicama glavnog grada skupljati novac.

Po sloganom "Za Dušana" u knez Mihailovoj ulici postavljene su kutije u kojima bi svi voljni građani mogli da daju svoje priloge koji će biti uplaćeni na račun Dušanovih roditelja. Danas će na Dedinju ispred bolnice Dragiša Mišović od 10 sati biti organizovana akcija prikupljanja novca za Dušanovo lečenje, a organizatori su pozvali sve one koji žele i mogu da pomognu da se pridruže akciji.

Humani srednjoškolci iz Beograda pomoći će u skupljanju novca za malog Dušana tako što će u dvorištu Desete beogradske gimnazije na Novom Beogradu sa početkom u 10 sati organizovati vašar od kog će sav prikupljen novac biti prosleđen na račun Dušanovih roditelja.

Akciju skupljanja preostalog novca za nastavak Dušanove borbre studenti samostalno organizuju blizini studentskih centara, pridružujući se osnovcima i srednjoškolcima koji takođe organizuju ovakve akcije. U toku je sprovođenje akcije i na društvenoj mreži Instagram u cilju da se stvori profil sa što više pratilaca koji bi što pre bio prodat kako bi se novac upotrebio za Dušanovo lečenje.

Kako bi pomogli četvorogodišnjem hrabrom borcu građani Srbije prodaju i svoje lične stvari i doniraju novac ne bi li se što pre došlo do svote neophodne za lečenje. Tako je jedan sugrađanin odlučio da proda kamion sa početnom cenom od hiljadu evra i da se taj novac u njegovom prisustvu uplati direktno na Dušanov račun.

Svilanjčani takođe sprovode akcije kako bi pomogli svom mladom sugrađaninu da nastavi svoje detinjstvo. Lekari za Dušana ne daju svetlu prognozu budući da je njegovim roditeljima rečeno kako će njihov mezimac uspeti da pregura dane tek do ponedeljka.

Dušan je prema rečima njegovog oca u teškom stanju, do pre nedelju dana trčao i igrao fudbal, ali da sada više ne može.

"Još je pokretan, ali je smršao, nema snage, smalaksao i gubi apetit. Stomak mu raste", rekao jeAleksandar Todorović (30).

Dušanov tata moli sve ljude dobre volje da pomognu da mu dete preživi.

"Svaki dinar znači i veliki je kao kuća. Život našeg deteta zavisi od novca".

Dušanova borba je počela pre dve godine kada mu je pao hemoglobin od čega je lečen skoro tri meseca, sve dok nije dobio bolove u stomaku, nakon čega mu je doktorka napipala nešto u stomaku i poslala ga u Beograd na Dečju kliniku u Tiršovoj gde mu je biopsijom dijagnostikovan neuroblastom na nadbubrežnojn žlezdi.

Mali Dušan se nakon hemoterapije privremeno oporavio da bi se njegovo stanje pre nikoliko meseci ponovo pogoršalo jer se neuroblastom na nadbubrežnoj žlezdi vratio posle operacije, hemoterapija i ostalog lečenja, koje je dete preživelo prethodne dve godine, otkako je uspostavljena dijagnoza.

Kako da pomognete

Mališanu možete da pomognete slanjem SMS poruke na broj 5757, čija je cena 100 dinara.

Ili uplatom sredstava na dinarski račun: 205-999-98 i devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke.

(Kurir.rs/Blic/A.Milutinović/N.Latković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track