ČUVENI ŠPANSKI HIRURG PONOVO U KRAGUJEVCU: Profesor Ventura poziva roditelje da dovedu decu sa deformitetima kičmenog stuba
Foto: D.I.

ZAKAZIVANJE PREGLEDA

ČUVENI ŠPANSKI HIRURG PONOVO U KRAGUJEVCU: Profesor Ventura poziva roditelje da dovedu decu sa deformitetima kičmenog stuba

Društvo -

Profesor Ventura koji je nedavno operisao devojčicu Anđelu Stanišić (13) iz Zemuna u Kliničkom centru u Kragujevcu, u akciji „Kurira“, a krajem septembra ponovo će biti u Šumadiji, gde su zakazani novi pregledi za decu širom Srbije.

Za kraj septembra je planiran novi dolazak čuvenog profesora Norberta Venture u Klinički centar Kragujevac. Profesor Ventura operisao je nedavno malu Anđelu Stanišić (13) iz Zemuna, koja boluje od retke i teške bolesti. Reč je o spinalnoj mišićnoj atrofiji tipa 2, bolesti usled koje propadaju i slabe mišići. Njena kičma je u obliku slova C, a zbog takve situacije grudni koš joj je skoro potpuno u trbušnoj duplji i pritiska unutrašnje organe.

Posle operacije u Kliničkom centru Kragujevac napravljen je veliki korak, Anđela je počela da jede i dobila je na kilaži, što joj je znatno poboljšalo dosadašnje stanje. Humanitarnu akciju za lečenje Anđele pokrenuo je naš list pre šest godina.

foto: D.I.

-Zahvaljujući uspostavljenoj saradnji sa vrhunskim spinalnim hirurgom, ali i medijskoj podršci i pisanju vašeg lista, javio se veliki broj dece iz svih krajeva Srbije zainteresovanih za pregled i operaciju.Trenutno 12 deteta sa složenim deformitetima, koje nije bilo moguće operisati u našoj zemlji, čeka na pregled i operaciju kod profesora Venture, a u KC Kragujevac. Uglavnom su u pitanju deca sa neuromuskularnim skoliozama i vrlo teškim deformitetima. Deca su iz Beograda, Zemuna, Prokuplja, Sombora, Kraljeva i Vrnjačke Banje- kaže dr Srđan Vlajović, koji je asistirao čuvenom hirurgu.

Prema njegovim rečima „planirano je da uspostavljena saradnja traje i u narednom periodu, za šta postoji i podrška Ministarstva zdravlja“.

-Pozivam sve zainteresovane roditelje da se jave u našu ustanovu. Svakog četvrtka od 14h radi Ambulanta za skolioze, gde pregledamo decu sa deformitetima kičmenog stuba-kaže dr Vlajović.

Sa druge strane prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac ističe „da se već vidi svrsishodnost zajedničkih napora Ministarstva zdravlja, direktora kliničkih centara u Nišu i Kragujevcu, uz veliko razumevanje direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić da basnoslovno skupe operacije, koje su se dosad izvodile u inostranstvu obavljaju u Srbiji. I da ih rade vodeći svetski stručnjaci

- Suština ovog projekta je u tome da preskupe operacije kod nas rade vodeći stručnjaci za desetak puta manje novca. Sa druge strane, i naši stručnjaci koji ne zaostaju za svojim kolegama u Evropi usavršavaju se na slučajevima sa kojima se dosad nisu susretali u praksi - kaže prof. dr Sazdanović.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track