Najnovije vesti

OČEKUJU NAS NIŽE CENE ROMINGA: I to za tri do četiri godine
Foto: Profimedia

mobilna telefonija

OČEKUJU NAS NIŽE CENE ROMINGA: I to za tri do četiri godine

Društvo

Evropska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel izjavila da se očekuje da će cene rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine.

"Želeli bismo da dostignemo konkretne rezultate za tri, četiri godine. Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome. To bi trebalo da ohrabri ceo region, da koriste šanse digitalizacije za ubrzan ekonosmki razvoj", rekla je Gabrijel odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati sniženje cene rominga.

Kako je istakla, Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postanu članice EU i tada neće biti posebnih cena za roming, a sada je reč o sniženju cena rominga.

"U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan - počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu", rekla je Gabrijel.

Želja je, kaže, da se 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu. Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.

Gabrijel je zahvalila na političkoj volji i spremnosti partnera u regionu, koje su, podsetila je, arifmisane upravo na Samitu u Sofiji u maju, kada je objavljena deklaracija podrške, kojom se region obavezao da radi na sniženju cene rominga.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...