ALARMANTNO! ovo je leglo sive ekonomije

SVAKA DRUGA BENZINSKA PUMPA U SRBIJI NAS POTKRADA: Imajte ovo na umu kad sledeći put budete sipali gorivo! (KURIR TV)

Društvo -

Između 41 i 44 odsto benzinskih pumpi u Srbiji ne radi u potpunosti po zakonu i ta se praksa ponavlja iz godine u godinu, saznaje Kurir.

Naime, Poreska uprava Srbije je za osam meseci ove godine u toku redovnih kontrola poreskih obveznika otkrila nepravilnosti u radu kod 41,26 odsto benzinskih pumpi, od ukupno 143 kontrolisane.

Protiv odgovornih lica u 59 benzinskih stanica podnesene su prekršajne prijave, a zbog različitih nepravilnosti poreski inspektori zabranili su rad čak 44 benzinske stanice.

- Najčešće utvrđene nepravilnosti prilikom kontrola benzinskih stanica su neevidentiranje dela prometa, neizdavanje fiskalnog računa, neprijavljivanje angažovanih radnika, nevršenje godišnjeg popisa, nepravilno i neažurno vođenje poslovnih knjiga, nepravilnosti vezane za kontrolni popis goriva i neproknjiženi manjkovi, odnosno nezaduženi viškovi - kažu u Poreskoj upravi.

Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika AD "Nafta", kaže da je zbunjen podatkom da više od 40 odsto kontrolisanih benzinskih pumpi ima nepravilnosti u radu.

foto: Dado Đilas

- Ne mogu da verujem da je toliko veliki procenat pumpi koje imaju neke nedostatke u radu. Nije mi jasno koji je interes i na koji način, kad je na pumpama maltene sve kontrolisano, sve ide preko fiskalnih kasa. Možda ima nekih pumpi gde se pare daju na ruke, ali to mi je neverovatno. Taj podatak znači da najveći deo pumpi ne funkcioniše na način kako zakon propisuje. Tu možda postoji neka roba u samoj prodavnici na pumpi, a što se goriva tiče, meni je to nemoguće, jer se ono zvanično zadužuje. Ako je pumpa nabavila i platila 20.300 litara goriva, za tu količinu je zadužena i ono ne može da nestane, a da se umesto goriva ne prijavi novac - ističe Atanacković i dodaje da vlasnik pumpe istovremeno pravda količinu preostalog goriva i novac od prodatog.

Atanacković smatra da prostor za nepravilnosti postoji samo ako je gorivo nabavljeno van legalnih tokova.

- Ranije je bilo slučajeva falsifikata, pa je umesto dizela prodavan surogat. Mislio sam da je markiranjem goriva sužena mogućnost zloupotreba i zato me to čudi. Ako zloupotrebe postoje, to je teška povreda zakona i velika šteta, kako za državu tako i za potrošače, koji dobijaju lošiji kvalitet - naglašava Atanacković.

LJUBODRAG SAVIĆ POOŠTRITI KAZNE

foto: Fonet

Ekonomista Ljubodrag Savić ističe da uvek ima onih koji ne plaćaju PDV u nadi da neće biti uhvaćeni i spremni su na rizik da plate kaznu ako se to slučajno desi. - Čim su spremni da rizikuju da plate kaznu, to znači da je blaga kaznena politika. Kada bi kazne bile oštrije, onda bi i oni koji su ih platili razmišljali da počnu da plaćaju porez. Trebalo bi kadrovski, finansijski i operativno osposobiti Poresku upravu da još efikasnije radi svoj posao - smatra Savić.

foto: Kurir

PREKRŠAJNE KAZNE ZA UTAJU POREZA - 15 dana zabrane rada za prvu utvrđenu nepravilnost - 90 dana zabrane rada za drugi otkriveni propust - 1 godina zabrane rada za treću utvrđenu nepravilnost - 100.000-2.000.000 dinara za pravno lice - 5.000-150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu - 50.000-500.000 dinara za preduzetnika

(Kurir/Slavica Tomčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja