Najnovije vesti

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM: Kosi mališane, ali ni stariji nisu imuni! OVO SU SIMPTOMI
Foto: Shutterstock

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM: Kosi mališane, ali ni stariji nisu imuni! OVO SU SIMPTOMI

Društvo

Stomačni virus praćen mučninom, povraćanjem i dijarejom napada redom i staro i mlado. Najpre su bile desetkovane predškolske ustanove, a s početkom školske godine preselio se i na mališane u školskim klupama, kao i na njihove roditelje.

Zbog učestalosti povraćanja i visoke temperature domovi zdravlja su prepuni iznemoglih i malaksalih pacijenata. 

Na drugoj strani, iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da, prema podacima kojima ta ustanova raspolaže, nema nikakvih indicija da epidemija postoji.

- Možda ima pojedinačnih slučajeva, ali u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo da se radi o epidemiji - kažu oni. 

foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Iz Instituta za gradsko zdravlje takođe kažu da trenutno nema naznaka da se radi o epidemiji.

- Ambulante su nam prepune, 90 odsto dece povraća, ima visoku temperaturu, glavobolju i „zavijanje“ u stomaku. Ono što je karakteristično jeste da prvog dana deca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da su čitave porodice bolesne. Kod nekih se dešava da se, kada povraćanje prestane, nadovezuje kašalj, pa i gubitak apetita - kažu pedijatri.

Doktorka Nevenka Dimitrijević potvrđuje da su stomačne tegobe koje mogu biti posledica virusnih infekcija među mališanima u poslednje vreme česte.

- Pretpostavljam da virusna infekcija kruži među pacijentima, međutim, simptome ne treba olako shvatiti jer u nekim slučajevima može da se radi o mnogo ozbiljnijim oboljenjima. Simptomi stomačnog virusa su visoka temperatura, povraćanje, gubitak apetita, retka stolica, nadutost stomaka - kaže doktorka i dodaje da je, ukoliko se radi o učestaloj vodenastoj stolici i ukoliko je učestalo povraćanje obilno, obavezno obratiti se lekaru, jer je zbog velikog gubitka tečnosti moguće da organizam vrlo brzo dehidrira. Takođe, retka stolica u trajanju dužem od dva dana sama po sebi može ukazivati na ozbiljno oboljenje.

foto: Marina Lopičić

Dimitrijevićeva napominje da je za mališane pranje ruku najbolja preventiva, kao i da je preporuka konstantno jačanje imuniteta ishranom i izborom zdravih namirnica.

U takvim situacijama, savetuju pedijatri, najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, što se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iritiran i ne podnosi hranu i piće, pa tako sve što uđe u telo bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje. Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti - supe i čajeve.

Lagana hrana je za izmučeno telo spas, stoga čist pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu predstavlja idealno jelo ako imate stomačni virus. Idealno bi bilo da pirinač skuvate u većoj količini tečnosti, tako da možete i da je pijete.

foto: Nebojša Mandić

- Stomačne infekcije, koje su glavni krivci za dijareju i povraćanje, mogu da budu virusnog ili bakterijskog porekla

- Bakterijske infekcije najčešće nastaju zbog hrane koja nije adekvatno čuvana i u kojoj su se razvile bakterije

- Virusne infekcije se prenose u direktnom kontaktu ili preko filtera zatvorenih sistema za ventilaciju, ukoliko se oni ne održavaju pravilno

(Kurir.rs/Alo/Foto: Marina Lopičić/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...