ŠOK PREDVIĐANJE! Roboti u naredne 4 godine zamenjuju advokate, poštare i kasire! A OVO SU POSLOVI BUDUĆNOSTI
Foto: Shutter

Frapantno Predviđanje Svetskog ekonomskog foruma

ŠOK PREDVIĐANJE! Roboti u naredne 4 godine zamenjuju advokate, poštare i kasire! A OVO SU POSLOVI BUDUĆNOSTI

Društvo -

Roboti bi već u naredne četiri godine mogli da zamene računovođe, knjigovođe, poštare, sekretare, kasire, blagajnike, vozače, pa čak i advokate, predviđaju analitičari Svetskog ekonomskog foruma.

U najnovijem izveštaju "Budućnost poslova 2018" navodi se da razvoj tehnologije automatizacije i veštačke inteligencije može izazvati gubitak od 75 miliona radnih mesta do 2022. godine, ali i istovremeno kreiranje 133 miliona novih radnih pozicija. Autori ovog izveštaja ocenjuju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru, a na listi zanimanja za kojima se smanjuje potreba nalaze se i advokati, mada nema detaljnijeg objašnjenja zašto. Paralelno bi, kako navode, trebalo da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju "ljudske veštine", poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, kao i elektronske trgovine i društvenih medija. Sigurna će i dalje biti radna mesta direktora, rukovodilaca, univerzitetskih profesora, specijalista za ljudske resurse, inženjera za naftu i gas, kao i, naravno, svih stručnjaka u oblasti elektrotehnike i informacionih tehnologija.

Beogradski advokat Vladimir Galjak slaže se da potražnja za advokatskim uslugama može da opadne, ali da profesija advokata nikada neće nestati:

foto: Printscreen

- Nemoguće je da veštačka inteligencija ikada bude na tom nivou da može da zameni ljudsko biće koje vodi sudski postupak i može slobodno da rasuđuje. Mašina može da ima veliku memoriju sudske prakse, ali je teško da bi svaki put pogađala suštinu. Možda u nekim prostijim operacijama, procesima izrade ugovora i slično posao može biti automatizovan, što bi smanjilo potražnju za advokatima, ali je nemoguće da robot u potpunosti zameni advokata - rekao je Galjak.

Njegov kolega, advokat Vladimir Gajić, međutim, smatra da pod pritiskom informatizacije advokati mogu da postanu suvišni.

foto: Dado Đilas

- Ide se ka tome da se pomoću internet komunikacije direktno pred sudom sami branite i sami zastupate, ali to je budućnost koja nije blizu ni u onim zemljama koje su informatički na neviđeno visokom nivou. Ne verujem da će se to desiti za života naših generacija - ističe Gajić.

Inače, istraživanje Svetskog ekonomskog foruma bazira se na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visokorangirani čelnici iz preko 300 kompanija iz celog sveta, koje predstavljaju više od 15 miliona zaposlenih, a čije ekonomije čine 70 odsto globalnog BDP.

NEZAUSTAVLJIV TREND MAŠINE UMESTO RADNIKA Analitičari Svetskog ekonomskog foruma ističu da će do 2022. posebno snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u avio-saobraćaju, sektoru putovanja i turizma. Predviđaju i da će do tada mašine obavljati oko 42 odsto svih trenutnih zadataka na radnom mestu. - Do 2025. godine više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu će obavljati mašine u odnosu na 29 odsto koliko ih danas obavljaju - navodi se u izveštaju.

foto: Printscreen

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track