PIČVAJZ U VLADI! PREMIJERKA SE UKLJUČILA U RAT OKO RIJALITIJA: Vukosavljeviću, to nije tvoj posao!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Nebojša Mandić, Dragana Udovičić

OBRAČUN

PIČVAJZ U VLADI! PREMIJERKA SE UKLJUČILA U RAT OKO RIJALITIJA: Vukosavljeviću, to nije tvoj posao!

Društvo -

U prepucavanje Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, i ministra Vladana Vukosavljevića umešala se i Ana Brnabić, koja je poručila da je ovu vrstu programa u Srbiju uveo Đilas

Rat oko toga da li rijalitije treba proterati sa televizija sa nacionalnom frekvencijom i na ovakav program uvesti dodatnu pretplatu razbuktao se do te mere da se u njega uključila i premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da je ova vrsta programa stvar nadležnih regulatornih tela, a ne Vlade Srbije.

Premijerka je otišla i korak dalje, pa je svu krivicu za procvat rijalitija u Srbiji svalila na Dragana Đilasa, bivšeg funkcionera DS i jednog od osnivača Saveza za Srbiju.

- To je trend koji postoji u svetu. Rijalitije u Srbiju nije uveo Željko Mitrović, nego Dragan Đilas, i to preko televizije koja je bila simbol kulture i alternativne scene, B92, i izgradio kuću „Velikog brata“ u Pionirskom parku, gde treba da se bavimo decom i obrazovanjem - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da rijaliti postoje u celom svetu, gde su jako popularni.

foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Izdala svog ministra

- Treba da popularizujemo kulturne i obrazovne programe, ali ne možemo da se bavimo programom privatnih televizija - rekla je Brnabićeva i dodala da nije dovoljno stručna da odgovori na pitanje da li bi rijalitije trebalo dodatno oporezovati jer nema dovoljno podataka i analiza „za“ i „protiv“ da bi takvu odluku donela.

Na premijerkinu izjavu reagovao je Dragan Đilas, koji je izjavio da je porediti svetski format kao što je „Veliki brat“, koji je emitovan na B92, u kome je pobedio profesor muzike Ivan Ljuba, sa Pinkovom „Zadrugom“, u kojoj pobeđuju raznorazne Lune i Kije, isto tako „besmisleno kao da poredite premijerku Srbije Anu Brnabić sa njenim ekvivalentom u, recimo, Nemačkoj - Angelom Merkel“.

- Ne ulazeći u netačnost informacije da sam ja uveo rijaliti u Srbiju, gospođica Brnabić ne ispunjava nijedan uslov za premijera, pošto je i sama rekla da nije stručna za posao koji radi, što ja tvrdim od dana kada je oktroisana. Izdajući svog ministra kulture, koji je o rijalitijima rekao ono što svako normalan u Srbiji misli i stavivši se na stranu Željka Mitrovića, potrošila je i poslednje zrnce kredibiliteta. Ako ga je ikada i imala - rekao je Đilas.

Podsetimo, sve je počelo izjavom ministra kulture Vladana Vukosavaljevića na tribini „Je li stvarno lepše sa kulturom?“ da bi rijaliti programe trebalo skinuti s kanala sa nacionalnom frekvencijom i da bi se njihovo gledanje trebalo dodatno plaćati jer ne stoje tvrdnje da to narod želi, pošto to nije narod ludaka. Na te njegove reči reagovao je Željko Mitrović, vlasnik „Pink medija grupe“, koji je osmislio „Zadrugu 2“ i koji je optužio ministra da je „površan i glup“ i da pokušava „dodatno da obogati proizvođače rijaliti sadržaja i natera građane da plaćaju svoj omiljeni program“.

Mitrović se Vukosavljeviću juče preko svoje televizije obratio po drugi put, optužujući ga da je dobio „izliv opere u mozak“, ali da to ne znači da može da bilo koga fascinira „elitističko-hermetizovanom politikom“.

Iznuđena polemika

- Ako treba nekoga da vređate, vređajte mene, ja uživam kad me napadaju neznalice i moćnici, a i da budem iskren, rado bih se sa vama takmičio u poznavanju, recimo, muzičke ili filmske umetnosti - naveo je Mitrović.

Vukosavljević je izjavio da su prestali da postoje svi razumni razlozi za nastavak „iznuđene polemike sa pustoglavim“ Mitrovićem.

- Preduslov za bilo kakvu civilizovanu debatu jeste uzdržavanje od laži i kleveta, a budući da je to u njegovom poslednjem obraćanju izostalo, ne preostaje ništa drugo nego da na ovu prepisku stavim tačku - naveo je Vukosavljević.

Nada Popović Perišić

ZABRANE BEZ EFEKTA, KLJUČ LEŽI U OBRAZOVANJU

Bivša ministarka kulture Nada Popović Perišić smatra da kulturu ponovo treba uvesti u škole i da je greška što je ona isključena iz obrazovnih programa.

- Obrazovanje je najvažniji segment plasiranja kulturnih vrednosti i stvaranja kulturnih navika u jednom društvu. Mi možemo da govorimo o rijalitijima, ali zabrane ne daju rezultat. Obrazovanje je odbrana - kazala je Popović Perišić i dodala da je veoma važno da ministar kulture istera pun mandat od četiri godine kako bi rezultati kulturne strategije koju sprovodi bili konkretniji.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić/ Foto: Beta/Miloš Miškov, Nebojša Mandić, Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track