Najnovije vesti

PEŠKE, BICIKLOM, TROTINETOM I NA ROLERIMA: Dan bez automobila sutra u 40 gradova Srbije
Foto: AP/Ilustracija

Evropska nedelja mobilnosti

PEŠKE, BICIKLOM, TROTINETOM I NA ROLERIMA: Dan bez automobila sutra u 40 gradova Srbije

Društvo

BEOGRAD - Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kolektivno je podržalo akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama čime je broj gradova i opština, učesnika ove akcije, narastao na više od 40, navedeno je danas u saopštenju SKGO.

Ove godine, SKGO je u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovala akciju Dan bez automobila u gradovima i opštinama. U okviru ove akcije, SKGO je juče pozvala predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže principe Evropske nedelje mobilnosti tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila - pešice, javnim prevozom, biciklom.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se održava svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, i u koju je ove godine uključeno preko 2600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miliona stanovnika, koji na taj način iskazuju svoju solidarnost sa principima održive urbane mobilnosti, navedeno je u saopštenju SKGO.

foto: AP/Ilustracija

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva.

Njen cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Tema ovogodišnje kampanje je multimodalnost - kombinovanje različitih vidova prevoza i zbog toga odabran je slogan Kombinuj i kreći se! Akciju su podržali gradonačelnici Beograda, Sombora, Niša, Šapca, Kruševca, Kraljeva, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Pančeva, Zaječara, Sremske Mitrovice, Loznice, Pirota, Smedereva, Leskovca, Vranja kao i predsednici opština Bela Palanka, Bogatić, Svrljig, Lapovo, Osečina, Batočina, Vrbas, Mionica, Preševo, Srbobran, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Pećinci, Vrnjačka Banja, Medveđa, Gadžin Han, Aranđelovac, Bečej, Kanjiža, Svilajnac, Bačka Topola, Čajetina, Sokobanja i gradskih opština Stari Grad, Savski Venac i Mladenovac iz Beograda i Pantelej iz Niša.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...