Najnovije vesti

ČASOVI SKRAĆENI CEO SEPTEMBAR: Prosvetari ne odustaju od štrajka, ovo su njihovi zahtevi
Foto: Marina Lopičić

Zahtevaju reakciju Ministarstva prosvete

ČASOVI SKRAĆENI CEO SEPTEMBAR: Prosvetari ne odustaju od štrajka, ovo su njihovi zahtevi

Društvo

Četiri prosvetna sindikata najavila da će od ponedeljka časovi svakodnevno biti skraćeni na 30 minuta, dok se ne uvaži njihov zahtev da svi prosvetni radnici sa završenim fakultetom budu u devetoj platnoj grupi u prvom razredu.

foto: Marina Lopičić

Sindikati su za sada izdejstvovali pregovorima da 38.000 zaposlenih budu u devetoj platnoj grupi. Jasna Janković iz Unije Sindikata Prosvetara kaže da su primorani da pojačaju štrajkove, jer se Ministarstvo prosvete oglušuje na njihove molbe.

"Ističemo da nam nije važan novac koliko pozicija i poštovanje. Mesec septembar je u fokusu jer sada traje uredba Vlade Srbije o platnim grupama i razredima, koja treba da se usvoji do kraja meseca. Ona će stupiti na snagu od 1. janura 2019. godine i mi tada ne možemo ništa da promenimo. Zato smo sada intenzivirali štrajk od ponedeljka", ističe Jankovićeva.

Prof. dr Tomislav Živanović, predstavnik Granskog sindikata prosvetnih radnika, ističe da je vrlo zadovoljan odzivom škola koje će se pridružiti štrajku.

foto: Kurir

"Na poslednjem bilo je 367, a niko nam do sada nije ponudio fer i korektnu ponudu. Mi želimo da budemo deo devete platne grupe, jer želimo da stimulišemo prosvetne radnike, a oni će zauzvrat dati bolje obrazovanje našoj deci. Ta odluka budžet ne košta mnogo, a svi će imati benefite od toga", kaže prof. dr Živanović.

Predstavnici četiri prosvetna sindikata bili su 17. septembra na pregovorima sa Ministarstvom prosvete i, prema mišljenju Jankovićeve, pregovori su dobili ozbiljniju konotaciju.

foto: Dragana Udovičić

"Ministar Šarčević nam je obećao da će našem sledećem sastanaku prisustvovati i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministar državne uprave Branko Ružić. Međutim, ministar nije precizirao termin tog sastanka", podelila je Jankovićeva.

Ovo je potvrdio i ministar Šarčević kada je nedavno rekao da očekuje za nekoliko dana drugačiji predlog za prosvetare, koji će se naći i pred premijerkom. Kada je reč o direktorima škola, oni su u daleko boljoj poziciji, ističu prosvetari.

foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

"Direktori će biti u 11 grupi platnog razreda, i to sa povećanjem od 46 odsto koeficijenta plate, dok će prosvetari ostati u osmoj grupi. To samo jedno dokazuje - da će direktori biti zadovoljni svojom pozicijom. Mi se onda pitamo kako nije recesija i kriza za direktore škola", kaže Jasna Janković iz Unije Sindikata prosvetar.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...