MINISTAR ĐORĐEVIĆ O POGIBIJI RADNIKA NA GRADILIŠTU: Izveštaj će biti objavljen kada dozvole MUP i Tužilaštvo
Foto: Beta/Emili Vas

Investitor dužan da obavesti javnost o činjenicama

MINISTAR ĐORĐEVIĆ O POGIBIJI RADNIKA NA GRADILIŠTU: Izveštaj će biti objavljen kada dozvole MUP i Tužilaštvo

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da će izveštaj o pogibiji radnika na gradilištu "Beograda na vodi" biti objavljen kada za to dozvolu budu dali Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo, a da je svaki investitor dužan da javnost obavesti o istinitim činjenicama kada dođe do eventualnog tragičnog događaja na radu.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Potpunu informaciju o tome šta se desilo na gradilištu, da su radnici bili prijavljeni, obučeni i opremljeni za rad dao je sam investitor odmah posle nesreće. Upravo zbog pune informacije koju je dao investitor, Inspekcija rada nije izlazila u javnost, jer sve što bi rekla bilo bi ponavljanje već saopštenog. Inspekcija rada je izašla na teren, zatekla upravo ono što je saopštio investitor. Da nije bilo tako, naravno da bismo reagovali i obavestili javnost, a investitor bi i tom slučaju snosio dodatne posledice. Slučaj su dalje preuzeli MUP i Tužilaštvo i zbog te činjenice mi ne možemo da iznosimo dodatne detalje", rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je dobar primer to što je investitor odmah nakon nesreće izašao u javnost sa tačnim podacima i naveo da tako odgovorno treba da se ponaša svaki investitor. Kako kaže to je bitna činjenica koja ovaj slučaj izdvaja od ostalih koji su se desili pre nekog vremena, navodi se u saopštenju resronog ministarstva.

"Nesreće su se nažalost uvek dešavale. Kada uporedimo broj nesrećnih slučajeva, oni se ne razlikuju kada je u pitanju broj, ali se o tome ranije nije toliko pričalo, a sada na transparentan način iznosimo činjenice upravo sa željom da utičemo na svest građana i da se borimo zajedno za veću bezbednost i zaštitu na radu sa jedne strane, a sa druge strane protiv rada na crno i nelojalne konkurencije. Ali i da se zalažemo za poštovanje radničkih prava", rekao je Đorđević.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naglasio da Inspekcija rada, obavlja svoj posao savesno i odgovorno i da uvek izlazi na teren, inspekcijske nadzore, bilo po planu bilo po pozivu vanredno, bez izuzetaka.

"Svi su jednaki pred zakonom i nema povlašćenih, to je naš moto", zaključio je ministar Đorđević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Emil Vas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track